Hej och välkomna till min odlingsblogg! Tänkte dela med mig av vad som händer på Ängsholmen odlingsmässigt. Inspirationsbilden har jag fotograferat vid ett besök på Eataly i New York. Som många andra är vi odlingsentusiaster och odlar i pallkragar, odlingslimpor och Tunnelväxthus.

Farmer Girl 👩‍🌾

Vad lönar sig att odla i köksträdgården?

Det är populärt att odla egna grönsaker, kryddor eller bär utifrån de förutsättningar som man har. Det kan vara på balkongen, en kolonilott, egen trädgård eller en pallkrage på bakgården som är till för de boende.

Kan man inte odla själv så verkar det finnas ett ökat intresse för att gynna lokala odlare genom rekoringar, direktförsäljning eller att mataffären väljer härodlat. Det är i varje fall min uppfattning.

Närodlat har länge haft en positiv klang och preciseras mer och mer till vad som är riktigt nära med begreppet härodlat. Måste säga att jag jag tycker om den utvecklingen. Hemodlat borde vara det allra närmaste och det jag avsåg med min inledning.

För hemodling finns flera olika Facebookgrupper att gå med i. Det är ofta lärorikt och trevligt. I en av grupperna ställdes idag frågan om vilka grönsaker som det lönar sig att odla. Av svaren drar jag slutsatsen att man svarar utifrån lönsamhet i pengar och vid ett snabbt överslag vann bönor och sallad som mest lönsamt bland de som svarat. Det är ingen ovanlig fråga som ställs i Facebookgrupper för att få inspiration.

Det kan också formuleras som vilken är bästa tomaten, bästa gurkan eller vad som helst. Inte lätt att besvara utan närmare precisering, men roliga trådar. Facebookfrågan fick mig ändå att fundera idag om hur jag tänker kring vad som lönar sig. Vad är valutan för en egenodlad grönsak? Från egen jord till eget bord utan omväg än hämtning hos dig själv. En gurka, en dillkrona, några persiljekvistar, två morötter till måltiden här och nu.

För oss fritidsodlare tror jag att odling för eget behov fyller ett djupt rotat behov att få vara en del av kretsloppet. Det finns alltså en eller flera valutor som är i spel. Jag bestämde redan förra sommaren att odla många sorts gröna bönor denna säsong. De som vi odlade var så goda så nu vill vi kunna äta bönor flera dagar i veckan.

Kul att det anses vara lönsamt👍

En Limpa i trädgården !

Det måste man bara ha.

I oktober för två år sedan, läste jag om fördelarna att lägga organiskt material i en limpform för att sedan odla i året därpå. Vi har ett runt växthus i vilket jag odlar gurka. Det står skyddat och på vår soligaste plats. Jag skred till verket direkt och samlade ris och krattade löv som jag formade till en limpform runt halva växthuset. Många krukor från chiliodlingen staplades på när vi tömde odlingen.

Det blev en ganska smal och låg limpa eftersom jag startat så sent på året. På våren la jag på gödsel och jord från på påsar jag fått tag på. Inte optimalt men en liten limpa blev det. BBQdude tyckte att limpäventyret var ganska roligt av olika orsaker, mest pga namnet tror jag.

En konstruktion av en limpa med organiskt material är att det bryts ner allt eftersom under säsongen. På våren sådde jag kryddor i limpan högst upp och på kanten en megapåse med ringblommor. Det blev jättelyckat och snyggt. Däremot kunde jag inte vattna så mycket som det varma läget krävde, men det funkade fint ändå. Huvudsaken är att ge vatten under tiden som fröna gror.

Vi har frusit in persilja, gräslök, körvel och skördat alla dillkronor som behövdes för gurkinläggningarna. Nästa limpa planerade jag tidigare under sommaren 2020. Behovet uppstod pga blåsväder som ständigt uppstår nuförtiden.

Tomater i stora koniska krukor faller lätt omkull av blåst eller tyngd av höga plantor med frukter. Det drev oss till vansinne att hela tiden resa upp krukorna. Vi gjorde allt vi kunde med att förankra på olika sätt. Då tog jag en allvarlig diskussion med BBQdude om möjligheten att ytterligare utöka köksträdgården. Vi gör ideligen nya projekt, vilket påverkar helheten och blir ännu bättre. Men det är också viktigt att diskutera igenom större förändringar gemensamt.

Min tanke till 2021 är att ha en lång och bred limpa i vilken vi kan plantera tomater. Dessutom kommer det att finnas plats för lök och persilja. Limpan planerades därför tidigt i august/september. Botten består av tidningar som har lagts ut på gräsmattan. På dessa har vi lagt olika avfall av ris, avklippta perenner, massor av krukjord från gurka, chili och kryddor. En del tomatkrukor har åkt dit också men med återhållsamhet. Så mycket löv som fanns att kratta samman har lagts på. Formen är 1,5 tidning på bredden.

Under mars kommer jag att lägga på kogödsel och en del planteringsjord. Tanken är att limpan behöver bli minst en och en halv meter hög och 1 meter bred. I juni kommer jag dessutom att driva ner pålar med hönsnät som tomater kan klättra upp på. På så vis hoppas jag att vi slipper att tomater välter. Men det är ett experiment.

Anledningen till att jag delar med mig av limpprojektet är att locka till man inte måste odla i pallkragar eller gräva upp för mycket. Limpan kan avlägsnas när man vill. Det är ingen permanent lösning. Huvudsaken är egentligen att locka till att ta vara på organiskt material som vi alla har i överflöd i trädgården.

Gör en liten limpa och ta vara på det som maskarna älskar och de kommer att bli din bästa vän.

Hälsningar Farmergirl.

Ängsholmen

Låt mig få presentera Ängsholmen för er. Det är utgångspunkten och basen för BBQdudes och mina stora passioner, Barbeque och odling.

Det har tagit många år att forma Ängsholmen som vi vill ha det. Vi är långtifrån färdiga eftersom en trädgård alltid visar hur den vill ändra form och jag vill inte heller aldrig nånsin bli färdig. Jag har alltid ett nytt projekt varje år vilket är roligt att planera i tanken.

Sen har jag lärt mig att ett krävande förvärvsarbete och en stor trädgård inte är den bästa kombinationen. Eller så är en trädgård precis det som ger den näring som själen behöver.

I samband med utvecklingen av trädgården började jag i liten skala att odla nyttoväxter som kryddor och grönsaker. Det ökades snabbt i skala. Att odla tomater, chili och gurka var lite snabbare och enklare jämfört med att få rosor eller dagliljor att få sin fulla potential. Därför har Ängsholmen nu en stor yta för grönsaksodling, med mer skörd än som vi kan konsumera färskt. Men det är roligt att konservera, torka och frysa överflödet.

Nytt Odlingsår

Äntligen dags att så fröer! På juldagen sådde vi Chili och Paprika. Vi har ställt sådderna på badrumsgolvet som har golvvärme så att de får en bra start. BBQ-dude fick vara ledande i vilka sorter som vi vill ha 2021.

Jag har plats för ca 40 plantor i tunneln. Men BBQ-dude har trots det  sått ca 130 frön. Det brukar lösa sig med mängder av krukor på trädäcket till slut. Vi har inte sått så många olika sorts Chili, vi hamnade på 10 olika tror jag.

Flest frön är Jalapenos, Hungarian Hot Wax och Poblanos. Där röker vi frukterna och torkar för att använda i matlagning. De är eftertraktade bland vänner och bekanta så det går åt mängder. Sen vill jag ha några plantor Espelette, Aji, Hot Lemon, Anaheim och Habanero bland annat.

Paprika satsar jag lite extra på till 2021. Vi hade en bra skörd av vanliga California Wonder under 2020. Stora saftiga frukter som användes i matlagningen kontinuerligt under sommaren. Överskottet frös vi in i råa tärningar. Detta tog slut redan i november.   Vi kan verkligen rekommendera att frysa paprikan om man har möjlighet. Det är verkligen användbart i många sammanhang.

Anledningen till att jag odlar själv beror på att jag vill vara säker på att slippa besprutade paprika som ofta är fallet. Du behöver ha ett antal plantor däremot för att få tillräcklig mängd frukter. I år har jag köpt lite olika sorter så att det bli lite mer variation av färg och form. Nu avvaktar vi att fröerna gror.

Frösådden så här långt. Det är alltid lika magiskt när ett frö har grott. Det lilla liv som funnits inkapslat i ett pyttelitet frö spirar plötsligt. Jag sår fröer i princip året om utom november så det blir en hel del magi kan man säga. Just nu tilldrar sig uppmärksamheten till Chilin och Paprikan på badrumsgolvet. De gror väldigt ojämt och de som lyckats ränner iväg 2 cm direkt. Men de är på gång. En låda har fått flytta ut. Chili tar gärna lite tid på sig, två veckor minst får man räkna med. Sen kommer nya utmaningar som jag återkommer till.

Vad händer i Januari?

Nu är det dags att så Pensee’r, Pelargon och Viol. Det är även dags att så Aubergine. Pensee’rna testar jag för första gången

Jag har ett litet test som består av tre delar. Del ett är att jag har sått en påse i augusti som har utvecklats till plantor som står i krukor i tunneln. De står skyddat i en odlingslåda med lock och bubbelplast över.

Del två är en påse som jag har sått i oktober i en pallkrage med tre lock över i tunneln. Tanken var att inte vattna jorden så att fröna inte skulle börja gro. Men jag vattnade lite grand i allafall, vilket resulterade i att fröna grodde på grund av den milda hösten. Jag har som sagt täckt bra så vi får se om de klarar de kalla månaderna som vi har framför oss.

Den tredje delen i testet är att så en påse Pensee’r i januari inomhus. Det blir spännande att se hur testet fortlöper. Man lär sig inget om man inte prövar!

Men - väderutsikterna för kommande vecka är att det ska bli ca 15 minusgrader. Därför hämtade jag in augustiplantorna och ställer i fönstren istället. Jag hade kunnat låta en planta stå kvar för testet, men vågar inte. De kanske dör av chocken att komma inomhus.

Pelargonerna grodde snabbt, liksom Pensee’rna från januarisådden. Däremot väntar jag på Violerna. Auberginer ska jag så om nån vecka.

Hälsningar Farmergirl