Carnitas !!!

Carnitas eller "Småkött" på Svenska, kan serveras på två sätt, i små supergoda lätt friterade bitar eller där bitarna dragits isär som Pulled Pork och serveras i en Taco.

Min favorit är de goda krispiga bitarna och därför använder jag samma teknik som till Burnt Ends men med Mexikansk smaksättning. Spiskummin är ju “Riks-Krydda” i Syd Amerika och att tillaga Fläsk i Coca Cola och Apelsin Juice är vanligare än man tror.

De här Carnitas är de godaste jag ätit i tre Världsdelar!!!

Ingredienser

Fläskytterfile skuren i 2-3 cm stora bitar

Flingsalt

1 Msk Spiskummin

1 Msk Ancho Chile Peppar malen

1 Msk Oregano

Folieform

Folie

1 dl Coca Cola

1 dl Apelsin Juice

4 Vitlöksklyftor pressade

1/2 dl Stekolja

Skär köttet i bitar. Krydda med Salt, Spiskummin, Ancho Peppar och Oregano. Ställ i kyl 24-48 timmar

Dra igång Smokern på 125 grader för 3 timmar rökning. Lägg på köttbitarna och rök med lite Körsbär i 1 1/2 timme

Blanda Coca Cola, Apelsin Juice och Vitlök.

Lägg köttbitarna i Folieformen. Häll över och blanda in Coca Cola mixen. Täck med Folie riktigt tätt så det kan ånga inuti. Ånga köttet i 1 1/2 timme på Smokern

Efter 1 1/2 timme ta ut och öppna Folieformen och häll av vätskan.

Hetta upp en panna med oljan så den är riktigt varm. Stek köttbitarna så att de får färg och blir krispiga på utsidan.

Njut av perfekta Carnitas som de är eller om du vill dra isär köttet med två gafflar och njut av köttet i Tacos!!! Sååå himla gott! Köttgodis!!!

Santa Fe Kalkonburgare

Inspirationen för den här Burgaren kommer från den Amerikanska Sydväst regionen. De har en himla massa god mat i New Mexico och Arizona.

Den genomgående kryddan är Grön New Mexico Chili som ger god smak till väldigt mycket. Kalkon till exempel Lägg sedan till Tortilla Chips, Spiskummin och Jalapeno så blir det ännu godare. Lite ost hjälper till att hålla ihop det😁

Recept

500g Kalkonfärs

1 dl Gouda Ost riven

1/2 dl Tomat Salsa

100g New Mexico Green Chile hackad (eller Padron Chile)

1 dl Tortilla Chips krossade

1/2 Gul Lök hackad

2 Msk Picklad Jalapeno hackad

1 tsk Spiskummin

1 tsk  Salt

1/2 tsk Vitlökspulver

1/2 tsk Svartpeppar malen

Mixa allt och forma 4 Burgare och ställ i kyl.

Starta grillen för Indirekt grillning (briketter i ena hörnet) och ta upp grillen till 200c.

Sätt termometer i en av Burgarna och grilla Indirekt (på andra sidan från briketterna) under lock till innertemperaturen når 80c.

Låt vila 5 minuter (om du kan vänta så länge) Njut😁

Hemrökta Chipotle Chilis

I år, tack vare Farmer Girl har jag ett ordentligt överskott av Jalapeno Chilis.

Jag har redan lagt in en hel massa i Pickling lag (se recept längre ner). Sen tänkte jag, varför inte göra Chipotle Chilis av några? Chipotle är egentligen en Rökt och Torkad Röd Jalapeno.

Så jag utövade mycket tålamod och väntade till mina Gröna Jalapenos blev Röda istället. Sen rökte och torkade dem och det blev så bra!!!

Det är både kul och enkelt!!!

Chipotle recept

Röda Jalapeno Chilis

Pecan rökträ

Starta din Smoker och ta upp till 125-150c för en 2 timmars rökning

Ta en vass kniv och skär ett litet snitt i chilin på längden. Bara ett litet snitt. Det är så den inte sväller upp av varmluft inuti under rökningen

Rök Chilisarna med kontinuerlig rök. Asså så de röker hela tiden.

Kör så i 2 timmar. Jag kör i min WSM utan vattenskål eller vatten.

Ta av och lägg på en plåt och fortsätt och torka Chilisarna i ugn på 100c eller använd en torkmaskin, torka i 6 timmar.

Njut!!!

Åh om du inte har tålamod att vänta till Jalapenosarna har blivit röda går det lika bra att ”pickla” dom gröna istället. Gör bara så här!

Picklade Jalapenos Recept

2 1/2 dl Vitvins Vinäger

2 1/2 dl Vatten

1 tsk FlingSalt

Gröna Jalapenos skivade

Lägg Jalapeno slices i en glasburk

Koka upp Vinäger, Vatten och Salt och låt koka i 3 minuter.

Häll över Jalapenos. Skruva på locket och låt svalna.

Förvara i kylskåp!

BBQ Köttbullar

Jag kände bara för att cu’a något nytt. Ja det är ju inte ”riktig” BBQ men det blev så himla gott så jag måste dela med mig. Kom ihåg dess är inte Burgare, de är Köttbullar med sin alldeles egen stil. Tillagade Low& Slow med lite rök. Sedan penslade med den godaste glazen. Testa mitt recept så vill du aldrig ha ”vanliga” Köttbullar nåt mer!
Recept

Ger 12 Köttbullar ca 5 cm tjocka och väger 125-130 gram. Om det är för mycket så halvera bara receptet.

1 Kg Nötfärs

250g Ricotta ost

2 Ägg

1 dl Ströbröd

2 tsk Oregano

2 tsk Salt

2 tsk BBQ Rub

1 tsk Fänkålsfrön krossade i mortel

Rulla Köttbullar som väger 125-130 grams styck, ca 5 cm tjocka.

Starta din Smoker och ta upp den till 125c (250F)

Placera Köttbullarna i Smokern med lite mellanrum, sätt termometer i en och rök med lite Körsbärsträ tills innertemperaturen når 70c (140F).

Under tiden gör en Glaze på:

1/2 dl  Bourbon Whiskey

5 Msk Flytande Honung

1 1/2 Msk Hoisin Sås

1 Msk Dijon Senap

3 tsk Worcester sås

3 tsk Soja

2 tsk Maple Syrup

1/2 tsk Salt

1/2 tsk Black Pepper

Värm i kastrull tills det sjuder.

När Köttbullarna når 70c (140F) pensla Köttbullarna generöst med Glaze'n.

Fortsätt och rök Köttbullarna tills innertemperaturen når 75c (150F)

Ta av från röken och låt vila 5 minuter. Njut!!!

Pulled Pork

Pulled Pork. En av de klassiska fyra BBQ rätterna Brisket, Ribs, Pulled Pork och Chicken och i mitt tycke den näst bästa efter Brisket.

Det finns många sätt att cu’a Fläskkött men efter att ha prövat de flesta har jag kommit fram till att det som gör ett Smakrikt och Saftigt Pulled Pork är att lägga det i Saltlag innan under några dagar och sen klappa in BBQ Rub i köttet.  Saltlags Marinaden både mörar och smaksätter köttet och Ruben sätter den där sista goda smaken. Viktigt att köttet får stå i lagen i fyra dagar och minst en dag med Rub.

lngredienser

1,5 Kg Picnicbog (Ja jag vet. Många kör med Karre men jag tycker det blir bäst med Bogen)

BBQ Rub

1 Liter Vatten kallt

½ dl Salt

½ dl Strösocker

½ dl Bourbon

½ dl Soja

1/2 dl Worchestershire sauce

½ dl Maple Syrup

1 1/2 dl Äppeljuice

Injektionsspruta för kött

Folieform som rymmer köttet

Aluminiumfolie att täcka med

Blanda vatten, salt och socker kallt. När salt och socker har löst sig blanda i bourbon, soja, worchestershire sauce och maple syrup.

Lägg Picnicbogen i en plastbehållare. Fyll injektionssprutan med saltlag och stick och spruta in på så många ställen du kan. Häll sedan över resten av saltlagen på köttet.

Ställ i kyl i 4-7 dagar. Ta ut från kylen, häll av lagen och torka av köttet.

Klappa i BBQ ruben så mycket som möjligt. Ställ i kyl 24-48 timmar

När det är dags att cu’a, starta Smokern på 125 grader för en 4 timmars cue.

Sätt en termometer i köttet på tjockaste stället och lägg in i Smokern. Lägg in några bitar rökträ. Jag brukar lägga på 2-3 rejäla bitar Körsbär (från American Stuff). Inte för mycket rökträ, det ska inte bli rökt bara cu’at.

Kör tills innertemperaturen kommer upp till 70 grader. Tar ca 2 timmar

När köttet är uppe i 70 grader så ta av Picnicbogen och lägg den i folieformen.

Behåll termometern i köttet.

Häll i Äppeljuicen.

Sätt över aluminiumfolie så det sluter tätt. Kom ihåg tätt!

Lägg tillbaka folieformen på Smokern.

Här kan man ta en shortcut och köra färdigt i ugnen på 125 grader. Jag brukar köra färdigt på Smokern men ugnen fungerar lika bra.

Kör i Smokern eller ugnen till köttet når 100 grader innertemperatur. 

Vid 100 grader innertemperatur ta av/ut folieformen.

Låt folieformen stå oöppnad i minst 3 timmar och gärna över natten.

Ta ut och dra isär Picnicbogen med två gafflar.

Njut av den Möraste Smakrikaste Pulled Pork du prövat!

Brisket. En utmaning!

Brisket eller Oxbringa är nog det godaste som går att BBQ'a. För mig är den Nummer Ett på listan. Det gäller som vanligt att få tag på bästa köttet. Själva tillagningen är enklare än du tror. Tänk bara på att det tar längre tid än du tror. Jag har haft Bringor som tagit allt från 11 - 18 timmar från början till slut.

En del kryddar köttet med olika saker men jag använder bara Salt och Svartpeppar som tar fram smaken av köttet på bästa sätt.

Ingredienser:

Ox-Bringa ca 2 1/2 - 4 Kg (vi köper Dalsjöfors. Bästa Bringan)

Flingsalt

Svartpeppar

Hickory rökträ chunks

Aluminiumfolie

Ungsform

Börja med att sätta en lång tandpetare på den ledden du har tänkt att skiva upp köttet när det är klart. Det är annars svårt att se vilket håll fibrerna går när du ska skiva upp köttet. (se Tips&Trix)

Krydda köttet med salt och peppar.

Kör igång Smokern för 125 grader

Sätt i termometer i köttet

Lägg på köttbiten och några bitar rökträ. Jag brukar använda ca 2-3 chunks Hickory i 

Kör upp till innertemperatur når 75 grader i köttet

Ta av och lägg i ungsform och svep ordentligt med folie så att det är tätt. Termometern skall sitta kvar

Sätt ugnen på 125 grader och ställ in ungsformen.

Fortsätt köra till innertemperaturen i köttet når upp till 98 grader. ( tar några timmar beroende på hur stor köttbiten är. Kan ta 5-6 timmar.

Stäng av ugnen men låt ungsformen stå kvar med stängd lucka och låt köttet sakta svalna i ugnen.

Ta upp och skiva upp mot fibrerna och njut av en fantastisk köttsmak😉

3-2-1 Revbensspäll

God Trea på listan! Jag älskar att cu’a Spare-Ribs och de ska vara väl kryddade och mjälla. Det bästa sättet jag vet är att göra så kallade 3-2-1 Ribs. De kallas så efter som man gör dem i tre steg. Först BBQ’ar man dem i 3 timmar så de får smak av kryddorna. Sedan ångar man dem i Äppeljuice i 2 timmar under lock så de blir möra och saftiga. Sist Glaze’ar man dem i 1 timme för att de ska få en fin ”bark”. De blir ”pull apart” mjälla och nästan smälter i munnen.

De är också väldigt praktiska att göra eftersom man vet från början att de blir klara om 6 timmar. Så se till att lägga dem på smokern 6 timmar innan ni ska äta.

Jag gör dem i min Landmann Tennessee 300 men det går lika bra att göra dem i en WSM. Pröva själv de är jättelätta att lyckas med!!!

Ingredienser:

Spare Ribs (Revbensspjäll Tunna)

Salt

BBQ Rub (Jag använder min egen)

Ljust Muscovado Socker

Äppeljuice

BBQ Glaze (ta din favorit)

Folieform (där ribsen får plats delade i 4 delar)

Aluminium Folie

Rib Rack (går även utan med det blir lättare med det, jag använder Broil Kings Rib Rack)

Weber Aluminum form Nr: 6416

Valfritt Rök Trä (Jag kör Körsbär och Hickory, och köper räkträet från www.americanstuff.se)

Börja med att dela ribsen i 3 eller 4 delar (jag kör 4 delar) Pilla upp kanten på hinnan på baksidan av ribsen så du kan få ett grepp med en kökshandduk. Riv av hinnan ordentligt. (Lättare att göra med Ribs i bitar) Hinnan hindrar att salt och kryddor kommer in i köttet. Salta Ribsen på båda sidor. Blanda BBQ Rub med Ljust Muscovadosocker i lika stora delar. Jag brukar ta 3 Msk Rub och 3 Msk Muscovado. Klappa ut och tryck in krydda och socker blandningen i köttet på båda sidorna så det blir mycket kryddat. Lägg i en plastpåse i kylen och låt ligga 24-48 timmar.

När det är dags att BBQ’a så dra igång en smoker på 120 grader. Sätt ribs bitarna i ett Rib Rack (eller lägg dem på gallret). Sedan sätt hela Rib Racket i en Weber Folie form Nr: 6416 (om den passar annars ta en större form). Ställ in Rib Racket på gallret i smokern

BBQ’a på 120 grader i 3 timmar och lägg på lite rökträ då och då. Inte för mycket!

Efter 3 timmar ta ut Rib Racket och formen det står på. Ta ur Ribs bitarna och lägg dem med den köttiga sidan uppåt (så de är böjda uppåt) i en Folieform. Häll i ca 1 dl Äppeljuice i formen under Ribs bitarna. Sätt på Aluminium-folie som lock och se till att det sluter tätt om Folieformen. Meningen är att de ska ånga och då vill vi inte släppa ut ångan.

Ställ Folieformen i smokern och kör så fortfarande på 120 grader i 2 timmar.

Spara Rib Racket i Weberformen så länge. Släng inte bort den.

Efter 2 timmar ta ut folieformen. Öppna Aluminiumfolien och ta upp Ribs Bitarna. Pensla dem med Glaze och sätt dem tillbaka i Rib Racken igen ovanför Weber formen.

Ställ tillbaka Rib Racket med Weberformen under på gallret i smokern och kör på 120 grader i 1 timme till.

Ta sedan ut Ribs bitarna och njut av mjälla, saftiga, väldigt väldigt goda Spare-Ribs som blev klara precis när du ville ha dem färdiga!

BBQ Chicken i Stålskål

Det här är inte så mycket ett recept som mera en beskrivning på en teknik som ger den absolut saftigaste Q’ade kyckling du kan tänka dig men ändå med krispigt skinn. Jag skojar inte. Du måste pröva! Ha mycket hushållspapper till hands när du skär upp den. 

Du kommer att bli glatt förvånad  !!!😀

 

Ingredienser:

 

1 Kyckling ca 1,5 kg

1,2 Liter Vatten kallt

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

BBQ rub

2 dl Äppeljuice

Stålskål (tillräckligt stor för att hålla en hel kyckling, se bild)

Rökträ Körsbär

 

Börja med att blanda till saltlagen, salt, socker och vatten tills det inte är grumligt längre. Lägg kycklingen i en plastlåda och häll på lagen. Ställ i kyl 24 timmar.

Ta fram, häll av lagen och krydda kycklingen ordentligt runt omkring med BBQ rub. Låt ligga i kyl några timmar eller över natten.

Dra igång smokerna på 135-150 grader

Lägg kycklingen i stålskålen med bröstsidan uppåt och ryggen ned. (Se bild) Sätt i en termometer. Jag sätter i tjockaste delen på bröstet. Det är enklast.

Häll försiktigt i äppeljuice så att det kommer halvvägs upp på kycklingen. Undvik att hälla bort ruben, så häll i skålen vid sidan av kycklingen. Ha inte i för mycket.

När smokern är varm ställ in skålen med kycklingen med lår/ben närmast fireboxen/värmen. Stäng locket. Lägg på 4 chunks Körsbärsträ och njut av dofterna.

Om du vill ha den riktigt rökt, (det gillar jag), så lägg på 4 chunks till efter en timme. Kör med stängt lock utan att kika tills kycklingen är 76 grader innertemperatur.

Ta av hela skålen och ställ att vila i minst 20 minuter.

Ta upp och dela kycklingen på en skärbräda men var beredd på en massa köttsaft så ha hushållspapper i närheten.

Njut av den saftigaste kyckling som går att få i en smoker J

 

 

BBQ Glaze

En bra Glaze lyfter vilket BBQ kött som helst. Den här är suverän både på Brisket, Kyckling och Pulled Pork!!  ”It’s all in the Glaze”!!!

0,5 dl Bourbon Whiskey

5 Msk Flytande Honung

1 ½ Msk Hoisin sås

1 Msk Dijon Senap

3 Tsk Worcestershire sås

3 Tsk Soja

2 Tsk Ljus Sirap

1 Tsk Sambal Oelek

½ Tsk Salt

½ Tsk Svartpeppar

Mixa i en kastrull och värm till det sjuder. Låt svalna

Pulled Lamm!!!

Ja jag vet. Lamm är inte det vanligaste köttet att cu’a men jag lovar det blir supergott. Använd bara samma teknik som för Pulled Pork men med mycket mer kryddor. Ras el Hanout är en kryddblandning som är som gjord för Lamm. Finns på ICA så inte svår att hitta! Detta är Min Älskade Hustru’s Favorit Cue!!!

Ingredients

Lammstek ca 1 kg

1 Liter Vatten

1/2 dl Salt

1/2 dl  Strösocker

1/2 dl Soja

1/2 dl Worchester Sås

3 Msk Ras el Hanout Kryddmix

Injeceringsspruta för kött

Folieform

Aluminiumfolie

Blanda allt till Saltlagen med Kallt Vatten så det löser sig.

Lägg Lammsteken i en plastlåda. Injecera med sprutan så mycket av lagen som du kan. Häll resten av lagen över Lammsteken. Ställ i kyl i 3 dagar.

Dra igång Smokern på 125 grader.

Sätt i termometer i köttet. Kör steken i Smokern med lite rök till innertemperaturen kommer upp i 70 grader.

När 70 nåtts, lägg steken i folieformen. Täck tätt med Aluminiumfolien.

Sätt ugnen på 125 grader. Ställ in steken och låt den komma upp till 98 grader innertemperatur.

Vid 98 ta ut och låt vila 1/2 timme. Dra sedan isär köttet som Pulled Pork.

Njut av Bästa Lammet som smälter i munnen😆

Cornbread med Jalapeno och Ost

Vad gör man när det regnar och man inte kan vara ute och cue'a?
Jo då bakar man världens godaste Cornbread.

Sätt bara på lite bra Country och ugnen och häll upp en kall öl och sätt igång med det här receptet så känner du snart doften av nybakat gott Cornbread! 😆😆😆

Recept

1 dl Gult Majsmjöl

1 dl Vetemjöl

1/2 dl Socker

2 tsk Bakpulver

1/2 tsk Flingsalt

1 dl Mjölk

1/2 dl Rapsolja

2 Ägg

2-3 Msk Picklade Jalapenos hackade

2 1/2 dl Gouda Ost riven

Sätt ugnen på 175c (350F). Smörj en lämplig form.

Mixa de torra ingredienserna med en visp i en skål.

Mixa mjölk, olja och ägg i en annan skål.

Blanda ner den våta blandningen i den torra och blanda väl.

Blanda ner den hackade Jalapenon och den rivna Osten i smeten.

Häll i form och baka 30 - 40 minuter beroende på form. Använd sticka för att se att den är klar. Ta ut och låt svalna men börja äta medan den fortfarande är varm.

Burnt Ends av Fläskytterfile

Ooops du har slut på Brisket och är jättesugen på Burnt Ends. Vad gör man? Jo man tar en Fläskytterfile och gör Burnt Ends som är nästan lika goda som från Brisket. Dessa är köttigare och godare än de gjorda av Fläsksida. Testa! Så lätta att göra en fin sommarkväll och uppskattade av alla!!!
Recipe

1 Fläskytterfile skuren i 3 cm tjocka kuber

Flingsalt

BBQ Rub

Aluminum form

Alufolie

1 dl BBQ Sås

1 dl Äpplejuice

1 Msk Flytande Honung

1 Msk Hot Sauce

Blanda köttbitarna med salt och rub och lägg i kyl 24 timmar.

Starta din Smoker för en 3 timmars cue på 125c (250F)

Placera bitarna på Smokern och kör med lite rök i 1 1/2 timme. (Jag använde Körsbärs Chunks)

Mixa BBQ sås, Äpplejuice, Honung och Hot Sås.

Ta ut köttbitarna ur Smokern och lägg i folieformen. Häll över såsen och täck tätt med folien. Ställ tillbaka i Smokern och låt ånga i 1 timme.

Efter 1 timme ta ut folieformen. Ta ur köttbitarna och lägg dem tillbaka på Smokern.

Låt köttbitarna bli lite fasta under 1/2 timme.

Njut av supermöra smakrika Burnt Ends utan en massa fett! Rena Godiset!!!

Rökta Mandlar

Om du tycker som jag att Rökta Mandlar är det perfekta drinktilltugget så måste du testa detta. Rök Mandlarna själv.

Jag använder en metallsil jag köpt på ICA. Du vill ha något som släpper igenom röken men ändå håller ihop nötterna.

Ta inte heller för mycket Mandel åt gången. Rök hellre flera gånger. Jag kör 250g Mandel per batch.

Kör igång din Smoker för 2 timmars rökning på 125c.

Häll Mandeln i silen och bred ut dem.

Rök med lite kraftigare röksmak som Pecan eller Hickory i 2 timmars kontinuerlig rök.

Ta av och blanda med 1 Msk och 2 tsk Salt. Låt stå i 1/2 timme.

Njut med en kall öl!!!

Collard Greens

Äntligen! Jag har ätit Collard Greens så många gånger på BBQ restauranger men aldrig gjort det själv fram till nu. Farmer Girl odlade lite så att jag skulle få att prova med. Blev supergott!!! En riktigt bra sidedish till BBQ.

Ingredienser

5 Liter Collard Greens eller Spenat

250g Rökt Skinka

1 Gul Lök

1 Liter Vatten

2 Buljongtärningarna

2 Msk Cidervinäger

2 Msk Socker

I en stor kastrull stek Löken i lite olja.

Ha i Collard Greens, Skinka, Vatten och Buljongtärningarna.

Sjud i 1 timme

Häll i Cidervinäger och Socker.

Smaka av

Grillade Wanamei Räkor

Australiensarna säger ofta ”Put some Shrimp on the Barbie” och det var precis vad vi gjorde idag! Perfekta som party snacks!
Ingredients

400g Wanamei Räkor Kokta

1 Msk Thai Röd Curry Pasta

1 dl Vegetabilisk Olja

1 tsk Lime Juice

Blanda Curry Pastan och Lime Juicen så det smälter ihop.

Marinera Räkorna i oljan 24 timmar i kyl.

Sätt igång grillen på 200c.

Grilla Räkorna med indirekt värme under lock i 20 minuter.

Njut av det perfekta Sommar-Snackset från the "Barbie"

 

Buffalo Burger

De här har jag längtat efter att få göra. Ideen kom till mig efter att jag gjorde grillspett med kycklinglår med Buffalo smak. Begreppet Buffalo (smak) är ju förknippat med Kycklingvingar framförallt (Buffalo Wings) och då med en smaksättning av Hot Sås och Smör som ger den spicy delen kombinerad med en mild sås av Blue Cheese och Creme Fraiche och/eller Majonäs som tar bort lite av det starka. Matchningen blir så bra med den heta såsen mot den milda blue cheesen.

Att kombinera alla ”Buffalo” smaker i en Burger tänker jag är en given hit. Alltså måste man pröva!

Så jag marinerade Skinn & Benfria Kycklinglår i en riktig Buffalo marinad (se recept nedan) i 48 timmar.

Grillade sedan av dem med lite rök. Monterade med Toasted Hamburger-Bröd (på Potatismjöl) i botten.

På med en Blue Cheese-Majo på första lagret. Sedan två Buffalo Kyckling Lår hela. Toppade med Cheddar-skivor smälta och Hamburger-Bröd överdelen.

Resultatet var nog den bästa Kycklingburgaren jag någonsin smakat. Kombinationen av ”Buffalo-Smak”, Rök och Blue Cheese Majon är helt outstanding!!! Pröva själv !!!

Ingredienser till Buffalo Marinaden

Flingsalt. Jag tar 2 tsk per 800g Kycklinglår och blandar ut i marinaden

1 dl Hot Sauce (Cholula eller Franks eller Tabasco)

3 Msk Socker

2 Msk Vitvinsvinäger

2 tsk Worchestershire Sås

½ tsk Paprika Pulver

½ tsk Cayenne Peppar

1/8 tsk Vitlökspulver

150g Smör Smält

Marinera Skinn och benfria Kycklinglår

Blanda 125g Blue Cheese och 125g Majonäs till en sås.

Du behöver Burger Cheddar Skivor (2 per burger), Hamburger Bröd ( jag köper hamburger bröd gjort på Potatismjöl)

Recept

Blanda Buffalo Marinaden.

Lägg Kycklinglåren i marinaden och ställ i kyl 48 timmar

Smält smöret och pensla Kycklinglåren med det.

Grilla i klotgrill under lock,indirekt, med röklåda på 200 grader i 10 minuter på varje sida.

Montering

Blanda Blue Cheese & Majo såsen

Toasta Hamburger-bröden med de skurna sidorna upp

Bred Blue Cheese Majo på både underdelen och överdelen av Hamburger bröden.

Lägg på 2 Buffalo Kycklinglår ovanpå underdelen

Lägg på 2 skivor Burger Cheddar ovanpå Kycklinglåren

Sätt i grillen i så att osten smälter ner över kycklinglåren

Njut!!! Av en supergod Kycklingburgare med mycket smak!!!

Armadillo Eggs

Ibland vill man bara cu’a nåt enkelt men gott. Armadillo Eggs är precis en sån jätte-enkel men god rätt man gör på grillen. Lite som en fylld Burgare!!!

Ingredienser

500g Blandfärs

125g Bacon (med mycket fett)

1 tsk Flingsalt

1tsk Svartpeppar

3 tsk Hot Sås (jag använder Cholula)

Snacks Paprika

150g Cream Cheese

1/2 Rödlök finhackad

2 Vitlöksklyftor finhackade

1 tsk Flingsalt

Börja med att blanda Cream Cheese, Lök, Vitlök o Salt till fyllningen Skär av toppen på Snacks Paprikan och fyll Paprika med Cream Cheese blandningen Kör Baconet i maskin med knivar till en vit massa.

Blanda med Nötfärs, Salt, Peppar o Hot Sås Ta Färsen och platta ut i handen o forma runt omkring Paprikan så den är helt innesluten

Kör i grill på 200 grader med Röklåda i 15 minuter på varje sida.

Sååå himla gott! Som en burgare fast bättre!!!

Alabama BBQ Chicken med White sås

White BBQ startade i North Alabama och blev känt genom den mycket välkända BBQ restaurangen Big Bob Gibson Bar-B-Q som startades i staden Decateur i Alabama 1925 och som fortfarande är operationell.

Det är en annorlunda BBQ rätt då man cue’ar kycklingen med lite rök och sedan lägger den i en majonäs sås och dra innan man serverar den.

Amerikansk BBQ sås brukar ju vara vinäger eller tomat baserad i vanliga fall och det är därför denna kyckling är så speciell. Jag tycker ju om BBQ och jag tycker om majonäs och det lät så annorlunda så jag vara bara tvungen att prova. Det viktiga är att låta kycklingen verkligen ligga och dra i såsen innan serveringen. Kombinationen av lätt salt, lätt rökt pepparkryddad kyckling med sötsyrlig majonäs är oslagbart!!! Pröva själv. så enkelt men såå gott😋😋😋

Ingredienser

1 Kyckling  Ryggbenet urtaget delad i fyra delar

Saltlag 1,2 Liter Vatten, kallt

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

2 Msk Svartpeppar

1/2 tsk Cayenne

2 1/2 dl Majonäs

6 tsk Citronsaft

6 tsk Cider vinäger

2 tsk Strösocker

1 burk Pepparrot 45g

2 tsk Svartpeppar

1/4 tsk Cayenne

Majsolja att pensla med

Blanda vatten, salt och socker till saltlag. Lägg kycklingen i en plastlåda och häll på lagen. Ställ i kyl 24 timmar. 

Ta ut och häll av lagen. Blanda svartpeppar och cayenne och krydda kycklingen med. Lägg i kyl 24 timmar.

Kör igång smokern på 135-150 grader. Sätt termometer i kycklingen.

Pensla kycklingbitarna med majsolja.

Lägg i smokern, Lårdelarna först närmast värmen och bröst delarna efter det (se bild)och kör med fyra bitar Hickory.

Blanda Majo, citron, vinäger, pepparrot och kryddor till en mixad sås.

Kör tills innertemp är 65 grader i bröst del. 

Pensla med såsen.

Vid 70 pensla igen.

Vid 75 grader ta av kycklingen.

Häll såsen i en skål. Lägg kycklingen i såsen. Låt vara 10 minuter. Vänd kycklingen och låt ligga i såsen med andra sidan tio minuter.

Servera med mycket sås hälld på kycklingen.

Jag måste erkänna att jag var lite frågande om det kunde vara gott med rökt kyckling och majonäs? 

Det var supergott!!! Blev en ny favorit. Alla smakerna gick ihop och kompletterade varandra. Oh såå gott!!!

 

Högrevsburgare med Chipotle-Majo

Ja till slut blev det dags. Vi har fått förfrågningar om vi inte har en bra burgare också och visst har vi det! Inte vilken burgare som helst heller, jag lovar. Kombinationen av lätt kryddning, högrevsfärs, baconfett och lite rök gör en riktigt saftig, smakrik burgare som smakar BBQ.

Lägg sedan till ”flow” tekniken som gör att burgaren blir mera Q’ad än grillad så förstår du hur god den är. Testa själv men kom ihåg att för att få ett bra ”flow” måste du göra exakt som på bilden.

Lycka till!!! 😁😁😁

Ingredienser:

Klotgrill och 18 briketter

500g Högrevsfärs

1 paket bacon 125g med så mycket fett som möjligt

1 tsk Salt

1 tsk Svartpeppar

Majsolja

Röklåda fylld med Hickory flis/spån, torrt inte blött

1 1/2 dl Majonäs

2 tsk Chipotle Paste

Börja med att starta klotgrillen. Det som bestämmer hur mycket värme det blir i en klotgrill är antalet briketter. Tänk dig att du kan variera värmen i grillen precis som temperaturen på en spis genom att bestämma antalet briketter du använder. Fler briketter = varmare. Färre briketter = svalare.

För det här Q’andet använder jag 18 Weber briketter. Det ger en indirekt värme på ca 200 grader under tillräcklig tid för att burgarna ska bli klara.

Se till att du har helt öppna ventiler på grillen både på undersidan och översidan.

Du ska skapa ett ”flow” av värme och rök som går upp från briketterna, sveper över burgarna och sedan ut genom övre ventilerna. (Se bilden)

Klipp baconet i mindre bitar och lägg i en processor med knivar.

Jag brukar använda en processor-del till min stavmixer. Den är precis lagom för ett paket bacon. 

Kör med knivarna tills baconet blir en vit massa av fett.

Lägg högrevsfärsen i en bytta och häll på bacon fettet, salt och svartpeppar.

Knåda och kläm ihop så att allt blandar sig ordentligt.

Forma två burgare (ja det blir rejäla burgare) och sätt i en termometer i den ena.

Pensla burgarna på båda sidor med majsolja så de inte fastnar vid gallret.

Lägg hickory fliset i en rökträlåda av metall.

Häll de tända briketterna på den ena sidan av grillen, så långt åt den sidan det går.

Lägg rökträlådan med hickoryfliset direkt ovanpå briketterna (se bild).

Lägg på grillgallret och lägg hamburgarna så långt åt andra änden av grillen, (motsatt håll till briketterna) som det går.

Lägg på locket till grillen med de öppna ventilerna  direkt ovanför burgarna

alltså motsatt håll till briketterna (se bild)

Detta är ”indirekt” grillning. Tanken är att vi ska få värmen och röken att svepa upp och över burgarna och sedan ut så att de blir stekta sakta och behåller sin saftighet.

Njut av röken som börjar flöda genom hela griillen och ut över burgarna.

Kolla termometern. Vid 68 grader är burgarna färdiga.

Ta då av burgarna och lägg dem att vila i 10 minuter utan något över dem.

Mixa Chipotle-Majon. Bara blanda majo och paste.

Plocka ihop din egen favoritburgare med det bröd och tillbehör du tycker bäst om. Vi använder småfralla, Tomat, Rödlök och Chipotle-Majo.

Enjoy!!!😋😋😋

 

Competition Style Kycklinglår

I USA tävlar man i princip i allt och definitivt i BBQ. Såna tävlingar lockar tusentals deltagare. Ett exempel är Jack Daniels World Championship Invitational Barbeque som har nästan 50 000 besökare. Det som är kul för oss i Sverige som inte deltar är ju att försöka replikera ett Amerikanskt tävlingsrecept och göra själv och sen testa på den tuffaste juryn som finns, alltså Hustrun eller Mannen och Familjen😁.

Så jag prövade och vet ni vad ? Jag vann!!! Ja nu var det ju inga andra deltagare men kycklinglåren blev utnämnda till några av de bästa som ätits! Jag måste ju hålla med. Saftiga, lagom rökta, lagom kryddade. De blev jättebra. Pröva själv, gör mitt recept och låt dina närmaste vara jury och ta sedan emot hyllningarna!!!

Ingredienser

Kycklinglår med skinn och ben

Kycklingbuljong

Smör

BBQ Rub/krydda

Salt Muffinsform för Stora Muffins

Vik av skinnet från höger sida till vänster sida så att skinnet fortfarande hänger ihop med låret men bara längs ena kanten. Med en vass kniv ta av överflödigt fett, ådror och annat som är äckligt, dvs trimma låret så det bara är kött, inget annat, men med skinnet kvar.

Vänd på låret och knipsa av benknotan som sticker ut. Görs enklast med en fågelsax. Skär och trimma runt om så att det ser bra och proportinellt ut, dvs skär bort sådant som sticker ut. Tanken är att få ett snyggt jämnt runt om kycklinglår.

Flippa tillbaka till andra sidan. Vik ut skinnfliken. Skrapa skinnfliken försiktigt med vassa kniven så du skrapar av extra fett så blir skinnet bättre. Får inte bli hål på skinnet då blir det minuspoäng!

Lägg ihop låret med skinn och allt och trimma med kniv allt som står ut så att låret ser snyggt ut. Krydda med salt och bbq rub under skinnet, på skinnet och på undersidan.

Dra igång smokern (jag kör på min WSM) till 125 grader

Blanda 2 1/2 dl vatten med 3 Msk Kycklingfond I en muffinsform för stora muffins(6 gropar) häll i 2 Msk Kycklingbuljong i varje grop. Lägg i 1 tsk Smör i varje grop. Spara resten av buljongen.

Lägg i Kycklinglåren med skinnsidan ner. Lägg 1 tsk Smör ovanpå varje lår.

Rök i 1 1/2 timme, jag körde med 4 chunks Cherry Wood första halvtimmen och 2 till nästa halvtimme. Jag kör alltid med Körsbärsträ från www.americanstuff.se , de har bösta Körsbärträet som finns att köpa i Sverige (+en massa andra läckra grejer)

Efter 1 1/2 timme ta av och väldigt försiktigt med två gafflar vänd kycklinglåren med skinnsidan uppåt. Sprinkla på lite bbq rub på varje och sätt tillbaka på röken och kör 45 minuter till. Blanda glaze-såsen under tiden Jag använde 1 1/2 dl (dvs resterande) av Kycklingbuljongen och 5 Msk BBQ sås (köpt).

När Kycklingen klar ta av. Doppa i Sås/Glazen och lägg direkt tillbaka i smokern och kör i 10 minuter. Ta av. Häll över resten av Glaze/såsen och servera.

Emottag Hyllningarna från Juryn!!!

 

Tennessee Hot Kycklingvingar

Tennessee Hot Chicken är världsberömt. Kycklingbitar doppade i en mjöl och kryddblandning (som Southern Fried Chicken) och sedan friterade men sedan med det speciella för Tennessee, dränkta i en god men väldigt HOT sås med mycket Cayenne peppar.

Har sett recept där man har 5 Matskedar Cayenne i såsen. Nu tycker jag om hot food men det låter lite för mycket. Jag tänkte det här är perfekt Fredags grillings mat på klotgrillen så jag gjorde om det med kycklingvingar istället.

Blev sååå gott och enkelt att göra på grillen men med precis lagom hetta. Starkt men inte för starkt. Pröva själv och ta mer Cayenne om du vill men smaka av först.

För oss blev det en ny Fredagsfavorit! Heta Vingar och En Kall Öl! Kan inte bli fel!!!

Ingredienser

Kycklingvingar

BBQ Rub

Flingsalt

Majsolja Röklåda med Körsbär Rökspån

Sås

1 Msk Olivolja

3 Vitlöksklyftor pressade

1/2 dl Jack Daniels Honey Whiskey

1/2 dl Ljust Muscovado socker

1/2 dl Flytande Honung

1/2 dl Kycklingbuljong

2 Msk Soja

50 g Smör smält

1/2 tsk Salt

3 tsk Cayenne Peppar (eller mer om du törs)

Salta och krydda vingarna med flingsalt och rub. Låt stå i kyl 24 timmar. Ta ut och blanda med lite olja.

Blanda allt till såsen. Häll upp hälften i en skål och den andra hälften i en annan skål som rymmer kycklingvingarna.

Starta grillen för indirekt grillning. Jag kör 25 briketter på ena sidan.

Gör iordning en röklåda med körsbärsspån. Lägg i röklådan. Grilla indirekt på 200 grader i 20 minuter. Sedan vänd och kör 20 minuter till.

Ta av och vänd runt vingarna i skålen med såsen så alla blir täckta med sås. Grilla av direkt över glöden i 20 sekunder per sida.

Ta av och blanda med såsen som är kvar i andra skålen.

Njut av BBQ smak tillsammans med en kombination av Hetta och Sötma som är sååå gott! De vet vad de gör i Tennessee!!!

 

Best Homesmoked Bacon!

The Best Homesmoked Bacon

Jag har länge haft en dröm att salta och röka min egen bacon och har prövat många recept och tekniker men charkuteri är en konst och inte helt lätt att få perfekt. Nu har jag hittat hur jag kan få den godaste bacon jag smakat, och den är helt hemmagjord. För att vara helt säker på att den är bäst ordnade jag en ”blindprovning av bacon”.

Det stod mellan kallrökt och varmrökt saltad fläsksida. Juryn var min Älskade Farmer Girl som gärna ställde upp. ”And the winner is...........” VARMRÖKT!!!

Följ receptet nedan och testa själv. Det är jättelätt och blir bara sååå gott!!! Vi kommer aldrig att köpa bacon i affären efter detta.

Ingredienser

1 Fläsksida (sidfläsk) Min var ca 3 kg

3 Msk Flingsalt (jag använder Maldon)

1 tsk Nitritsalt (inte nödvändigt men ger mera konservering)

Röker i min Weber Smokey Mountain Water Smoker ca 8-10 rejäla chunks Hickory

Blanda salt och nitrit (om du använder det). Klappa in saltet på köttsidan och liksom tryck in det. Bry dig inte om svålsidan. Du behöver heller inte ta av svålen, det är lättare att göra när den är rökt.

Lägg i plastpåse och lägg i kyl i 2 veckor. Ja du läste rätt, två veckor. Vänd den då och då. Saltet kommer att gå in i köttet och du kommer att märka hur det blir fastare och hårdare ju längre det ligger.

När dags för rökning. Kör igång röken på 100 - 120 grader inte mer.

Rök med 4 Chunks Hickory. Efter 20 - 30 minuter lägg på mera chunks. Jag rökte i 1 1/2 timme (en och en halv timme) och lade på rökträ så den rökte ordentligt hela tiden.

Vi köper vårt rökträ från www.americanstuff.se De har bästa rökträet i Sverige OCH en massa andra häftiga bbq prylar!

När färdigrökt lägg i kyl 24 timmar så röksmaken får sprida sig i köttet.

Skiva upp. Stek till krispig och framförallt Njut! Det är såååååå gott!!!

Crispy Nachos

Crispy, Crunchy Nachos. Världens bästa Comfort Food. Tyvärr får man den ofta soggy och mjuk när man beställer på restaurant. Men gör man den själv blir den precis sådär crunchy som den ser ut på bild! Pröva det här receptet och du kommer att vara så nöjd, MEN, gör exakt enligt receptet för bästa resultat! Lycka till!!!

Ingredienser

4 Tomater

1-2 Schalottenlök

1 tsk Röd Balsamvinäger

1 tsk Flingsalt

3 tsk Hot Sås (jag kör Cholula)

300g Blandfärs

1 Vitlöksklyfta

1/2 tsk Flingsalt

2 Msk Taco krydda (jag gör min egen blandning)

1 Påse Runda Nacho Chips (blir bäst med de runda)

1 Liten förpackning Svarta Bönor

80g Salami

2 Msk Jalapenos från burk

200g Cheddar (jag kör Kvibille 12 mån.)

1 bytta Creme Fraiche

Börja med Salsan. Skär tomaterna i fyra delar.  Filea (ta ur kärnor och fruktkött) ur tomaterna, finhacka dem ( jag använder en Alligator för lika stora bitar, syns på bild).

Finhacka schalottenlök och lägg med tomaterna i en skål. Ha i Flingsalt, Balsamvinäger och Hot Sås blanda runt och låt stå ju längre desto bättre.

Stek färsen i stekpanna , finhacka vitlöken och ha i tillsammans med 1/2 tsk Flingsalt. När färsen fått färg blanda i Taco Kryddan och stek lite, sätt sedan åt sidan och låt stå en stund så färsen får dra till sig fettet, finhacka Jalapenos och riv Osten.

Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig.

Peta ner Creme Fraichen i en plastflaska och skaka om så den blir lite mer flytande.

Lägg hälften av Nachochipsen i en ungsform.

Häll Tomatsalsan i en sil och sila av all vätska skaka  ordentlig så att all vätska verkligen går ur.

Lägg på hälften av Tacofärsen på Nachochipsen

Lägg på hälften av den avrunna Salsan

Lägg på hälften av Svarta Bönorna

Lägg på hälften av Salamiskivorna

Lägg på hälften av Jalapenos

Lägg på hälften av Osten

Lägg på andra hälften av Nachochipsen och sedan resten i samma ordning som första lagret. Toppa med ost.

Kör i ugn 15 Minuter. Spritsa ut Creme Fraichen över Nachos

Njut av riktigt Crispy, Crunchy, Matiga, Cheesy Nachos!!!

The ultimate Comfort Food!!!

Pulled Beef Sandwich

När man har cua’t Pulled Pork några gånger och man vet hur fettet bryts ner och köttet blir mört och saftig måste man ju prova med nötkött och se om det blir lika bra. Så jag tog en bit Högrev och testade. Blev en jättegod macka men går att få bättre. Jättegott som ni kan se på bilden men ska utveckla denna till ännu bättre. Testa själva. Nötkött är en utmaning!

1 Bit Högrev ca 1 kg

1 dl Vatten 

3 Msk Beef fond

BBQ rub

Rökträ Körsbär och lite Hickory

Folie

Småfralla

Picklad Gurka

BBQ Sås

Lös upp fonden i vattnet. Injecera buljongen i högreven med injector. Så mycket det går. Klappa in ruben och lägg i plastlåda i kylen 48 timmar.

Kör i gång smoker till 125 grader. Jag körde på min WSM. Sätt i termometer.

Lägg på högreven och rök med körsbärs trä typ fyra stora bitar. När körsbärträet slutat ryka lägg på några små bitar hickory.

Kör till innertemperatur 75 grader.

Ta av och wrap i tre! lager folie.

Lägg tillbaka på smokern och kör till innertemp 98 grader.

Ta av och lägg i cooler 1 timme för att vila.

Ta köttet ur folien och dra isär köttet med två gafflar.

Dela småfrallan och toasta på snittytorna.

Lägg på kött, sen bbq sås sen gurkan. Njut av en smakrik macka som verkligen tar fram köttsmaken.

Tyvärr blev mitt kött lite segt och inte sådär att det faller isär. Kanske ska upp till en högre innertemp? Ska pröva igen. Men det smakade fantastiskt gott i alla fall 😁😁😁😁

NC East vs NC West

BBQ såser i USA är en hel vetenskap med många olika varianter i the Carolinas, Alabama, Kansas City och alla tycker naturligtvis att deras BBQ sås är den enda rätta.

I North Carolina i södern, delstaten som skulle kunna kallas BBQ’ns vagga, finns en rivalitet när det gäller BBQ sås mellan den östra delen av delstaten och den västra, som pågått sedan1800-talet. Carolina BBQ sås har sin historia eftersom North Carolina är en stat där Pulled Pork är kung och att man i BBQ’ns början just där kryddade Pulled Pork med en vinäger-chilipeppar baserad marinad. Vinäger-chilipeppar såsen räknas idag som ”the mother of all other American BBQ sauces”.

Traditionen förändrades 1876 med introduktionen av Heinz Ketchup som den västra delen av staten tog till sig och blandade i sin vinäger marinad, för en mer fyllig och ”tomatig” BBQ sås.

Idag håller man naturligtvis hårt på traditionerna och de i den östra delen skulle aldrig komma på tanken att ha på ”western style” BBQ sås (som också kallas Lexington style) på sin Pulled Pork.

För att göra vår BBQ sida lite mera intressant satte jag ihop en ”sås-provning” med familjen, där de fick pröva båda såserna på en liten brödbit och sedan rösta om vilken som var godast.

Aaaaand the winner iiiiiis............?

OAVGJORT ?!    4 - 4  ??!

Jag måste erkänna att det trodde jag inte. Var helt övertygad om att den västra, lite sötare såsen skulle vinna men halva styrkan tyckte att det var godare med den östra som hade lite mera tryck. 😁

Pröva själv och blanda dessa och provsmaka. Gärna på Pulled Pork som det ska vara eller varför inte göra båda och ha en såsprovning 😆😆😆 ”The secret is in the sauce”

(varning båda såserna är HOT)

East Carolina BBQ sås

2 1/2 dl Vitvinsvinäger

5 tsk Light Muscovado Socker

2 tsk Flingsalt

1 tsk Svartpeppar

1 tsk Pepperflakes

West Carolina BBQ sås

2 1/2 dl Cidervinäger

1/2 dl + 1 Msk Heinz Ketchup

1 Msk + 1 tsk Light Muscovado Socker

1 tsk Hot sås ( Cholula, Franks eller Tabasco)

1 tsk Salt

1 tsk Worchestershire sås

1/2 tsk Svartpeppar

1/4 tsk Pepper flakes

Lycka till !!! 

 

Cua'de Kycklingben

Visst är det fantastiskt att man kan ta något så enkelt som kycklingben och göra nåt så gott, till både oss äldre och de yngre 😋 Passar perfekt till party snacks eller till ett barnkalas 🤠 Och samtidigt ger det oss chansen att BBQ’a nåt som är så kul. Jag kör dessa i smokern, riktig Cue med körsbärsträ. Blir supergott!!!

Ingredienser

Kycklingben, mellan 10 och 20 stycken,

1 1/2 liter kallt vatten

1/2 dl salt

1/2 dl Strösocker

Grill ställ till Kycklingben/ poppers

 Gör saltlag och lägg kycklingen i det i 24 timmar i kyl.

Ta upp och häll av lagen

Marinad

4 Vitlöksklyftor

4 cmFärsk ingefära

1 tsk Chilipulver

2 Msk BBQ sås

2 Msk Ljus Muscovado socker

2 Msk Balsamvinäger

2 Msk Light Soja

2 Msk Worchestershire sås

2 Msk Olivolja

Lägg allt i processor och kör tills det blir marinad.

Lägg avrunna kycklingen i en 6 liters fryspåse, häll på marinaden..

Knyt ihop.Lägg den påsen i en till 6 literspåse och knyt igen.

Knåda plastpåsarna och vänd på dem så att marinaden kommer åt alla ben.

Lägg i kyl 24 timmar.

Kör igång smoker/ rök till 125 grader.

Sätt kycklingbenen i stället, pensla med majs olja, Sätt stället i smokern. 

Lägg på 4-6 chunks med rökträ. Jag kör med körsbär. 

Kör så 2 timmar. Efter två timmar, kolla med termometer så du har 80  grader i benen.

Låt vila 15 minuter.

Njut av såå goda kycklingben 

South Carolina Mustard Sås

För mig smakar Pulled Pork bäst på två sätt. Antingen alldeles ny-bbq’at och pulled medan det är varmt och saftigt, eller som nu när det är grillförbud, upptinat från frysen, grovhackat och stekt i panna tills det får lite färg.

När man steker bra kryddad PP i panna så får det nästan en smak av bacon, så gott blir det.😆

South Carolina Mustard sauce, eller “Carolina Gold” som det också kallas, är en perfekt smakbrytare till det salta fläsket med sin kombination av syra och sötma. Här i Sverige är vi ju sedan länge vana vid att ha söt-syrlig senap till Julskinkan t.ex.

Man brukar säga att det finns fyra typer av BBQ såser i USA (dessa i historisk kronologisk ordning): Vinegar & Pepper, Mustard, Light Tomato och Heavy Tomato.

Ettan, “Originalet” till BBQ sås, anses vara Vinegar& Pepper, den första och enklaste av de fyra. Den finns framförallt i North och South Carolina, Virginia och Georgia.

Tvåan, (kronologiskt) av de fyra är den som är specifik för South Carolina nämligen Mustard Sauce, som alla ser som South Carolina style och ursprunget kan spåras till Tyska immigranter som slog sig ner i South Carolina för länge sedan.

Ett jätteenkelt recept som bara är att röra ihop men som är så gott tillsammans med allt sorts salt fläskkött. Prova får du se. 😋😋😋

Ingredienser:

3 1/2 dl American Mustard

2 dl Flytande Honung

1 dl Cidervinäger

1/2 dl Vatten

2 Msk Mörk Sirap

1 Msk Maple Syrup

1 tsk Flingsalt

1/2 tsk Vitpeppar

1 dl Gul lök finhackad

Blanda. Låt stå 1 timme. Sila bort löken. Njut 👌

 

Pulled Pork Sandwhich

Allvarligt talat finns det något godare man kan göra med Pulled Pork än Pulled Pork Sandwhich? Ja förutom PP Tacos, PP Quesadilla, PP Burritos och PP Mac&Cheese Sheperds Pie förstås 😉 Men idag kör vi på sandwich. Så enkelt men så gott! De andra kommer så småningom😉

Ingredienser

Bröd, typ hamburgerbröd. Vi använder småfralla

Pulled Pork färdig bbqat

BBQ sås

Cole Slaw (recept nedan)

Jalapeno skivad inlagd

Cole Slaw

1 Litet Vitkålshuvud ca 500g strimlat

1 Morot riven

2 Msk Gul Lök finhackad

0,5 dl Majonäs

1 dl Creme Fraiche

1 Msk Vitvinsvinäger

1 tsk Dijonsenap

1/2 tsk Strösocker

1/2 tsk Salt

Till Cole Slawn blanda vitkålsstrimlorna med rivna morötterna och sen allt det andra till en bra mix.

Dela bröden, smöra snittytan. Stek snittytan i torr panna. 

Blanda Pulled Porken med så mycket bbq sås du vill ha

Stek på porken så den är varm

Ovanpå underdelarna av rostade bröden lägg på:

Ett lager varm Pulled Pork

Ett lager kall Cole slaw

Jalapeno slices

Toppen på bröden

Njut av en supergod Pulled Pork Sandwich😎😎😎

Sydafrikansk Piri-Piri Chicken

När det är väldigt varmt som nu, är det gott att äta något starkt med mycket chilipeppar i. Som att möta hetta med hetta. 😅 Sydafrikansk Piri-Piri Chicken  är just en sådan rätt. Kombinationen het chilipeppar, citron och vitlök passar alldeles utmärkt till en kall öl en varm kväll. Läs gärna på bloggen om Piri-Piri  chicken’s historia.

Så här gör vi😅😅😅

Ingredienser

Färsk kyckling i delar

Saltlag 1,2 l Vatten, 0,5 dl salt, 0,5 dl socker (min vanliga)

Till marinaden:

4 cm Färsk Ingefära

1 Röd Lök

3 Vitlöksklyftor

1 dl Piri-Piri Hot sås

1/2 dl Olivolja

1/2 dl Färskpressad Citronsaft

1 tsk Flingsalt

1 tsk Svartpeppar

Blanda saltlagen kall. Lägg kycklingen i lagen 12-24 timmar

Kör ingredienserna till marinaden i processor tills finmalt.

Klappa in marinaden i kycklingen och lägg i plastpåse i kyl 24 timmar.

Ta ur och skrapa av marinaden. Pensla med olivolja

Sätt i termometer i bröst del Kör i smoker utan rök på 125-135 grader

Den ska inte rökas, bara gå långsamt.

Gör undertiden en glaze på:

3 Msk Smör smält

2 Vitlöksklyftor pressade

2 Msk Piri-Piri hot sås

2 Msk Citron saft

Pensla kycklingen var femte grad från 50 grader upp till 75

Ta av när innertemp i bröstdel når 75 grader. Låt vila 20 minuter.

Avnjut hot smakrik kyckling med en god kall öl🍗🍗🍗🍺

Gameday Buffalo Wings ⚽️⚽️⚽️🏈🏈🏈

Seriously vänner. Finns det nåt bättre än en riktigt bra fotbollsmatch ( läs NFL)  kombinerat med god öl och godaste Buffalo Wings 🏈⚽️⚾️.

Här kommer ett recept på de godaste Buffalo Wings vi vet. Grillade med lite rök och dränkta i världens godaste Wing sås, ( den du gör själv). Lovar att om du gör mitt recept kommer du aldrig att göra på något annat sätt. Go Patriots!!!

Ingredienser:

Kycklingvingar delade mellan flat och knuckle, alltså mellan den platta delen och den delen som ser ut som ett kycklingben. Om du köper med den allra yttersta lilla vingdelen så ta bort den och släng. Inge käk på den. Att dela kycklingvingar går bäst med en riktig fågelsax. Bra investering😉

1,2 Liter vatten

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

BBQ rub

Matolja

Röklåda laddad med rökspån/flis för grill

Wingsås

1/2 Cup Smör smält

1/2 Cup Hot sås (jag använder Cholula hot sås)

2 Msk Vitvinsvinäger

2 tsk Worchester sås

1/2 tsk Paprika

1/2 tsk Cayenne peppar (eller så mycket du vill)

1/8 tsk Vitlökspulver

Jag lovar. Den godaste Wingsås du ätit😉😉😉

Blanda saltlagen kall. Lägg de delade kycklingvingarna i lagen i bytta i kylen 24 timmar.

Ta ut, häll av lagen och krydda kycklingen med bbq ruben. Lägg i kyl igen i 24 timmar.

Dra igång en chimney starter med 25 briketter. Jag använder en weber  klotgrill.

Ladda en röklåda med rökspån/flis. Jag kör Webers Pork Smoking Blend.

Häll i de tända briketterna på ena sidan av grillen för indirekt grillning. Lägg på röklådan direkt på briketterna, lägg på gallret och lägg på vingdelarna en bit ifrån glöden för indirekt grillning. Lägg de bitarna som ser ut som kycklingben närmast glöden och de som är platta längre ifrån glöden.

Lägg på locket på grillen med öppna ventiler motsatt sida mot briketterna så värmen går över vingarna på väg ut.  Vänta till temperaturen går upp till 200 grader. När 200 slå på timern. Kör i 25 minuter.

Under tiden gör wingsåsen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm på medium värme tills smöret smält. Vispa ihop tills att det går ihop (emulgerar).

Efter 25 minuter vänd på vingarna. Kör sedan vidare under lock i 25 minuter till.

Ta av vingarna och lägg i skål. Häll wingsåsen över och skaka ihop.

Njuuuuuuut!!!🤠⚽️🏈😉⚾️👌😁😎😋

Jerk Kyckling

Denna Jerk Chicken är den godaste Kyckling jag vet. Irie Mon .🇯🇲🇯🇲🇯🇲

Ingredienser:

Kycklinglårfile, urbenade utan skinn

1,2 Liter kallt vatten

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

Jerk Rub kryddblandning

Röklåda för klotgrill, laddad med rökspån/flis

Blanda saltlagen kall. Häll över kycklinglåren och ställ i kyl 24 timmar

Ta ut och häll av lagen. Krydda med Jerk Rub. Lägg i kyl 24 timmar

Tänd en chimney med 25 briketter. När den är helt tänd häll briketterna på den ena sidan i grillen med setup för indirekt grillning.

Lägg den laddade röklådan direkt på de tända briketterna

Lägg tillbaka grillgallret, lägg kycklinglåren på gallret en bit ifrån briketterna så de inte ligger direkt över glöden. Kom ihåg att grilla indirekt.

Lägg på locket på grillen med ventilöppningarna helt öppna och i den motsatta ändan till briketterna. Tanken är att värmen kommer att svepa över kycklingen från ena sidan till den andra.

Låt värmen komma upp till 200 grader. När den är 200 börja ta tid.

Kör så i 8-10 minuter.

Sedan ta av locket och vänd på kycklinglåren så de grillas på andra sidan. Lägg på locket igen. Invänta 200 grader och kör så i 8 minuter.

Låt vila fem minuter, sen njut av saftiga kycklinglår med härlig “jerk-smak” 😋

Kycklinglår i muffinsform

Visst låter det lite konstigt men har du väl provat det här receptet så vill du aldrig ha kycklinglår på något annat sätt.

Ingredienser:

Kycklinglår på ben med skinnet på

1,2 Liter kallt vatten

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

BBQ rub

Matolja

Glaze (Valfri. Jag använder min egen glaze. Se nedan)

Muffinsform för stora muffins

Börja med att trimma kycklinglåren. Klipp av benknotan och trimma sidorna lite. Görs enklast med en fågelsax. Det är så att låret får en rundare form och lättare passar in i muffinsformen. ( Se bild)

Blanda salt och socker lagen. Lägg låren i en plastbytta. Häll över lagen och låt ligga i kyl 24 timmar.

Ta ut och krydda med BBQ rub. Jag använder min egen hemliga rub som innehåller ancho peppar, paprika, spiskummin, vitlökspulver m.m.

Dra igång en chimney. Jag röker dessa i min watersmoker.

Pensla låren med matolja.

Lägg i låren med skinnet nedåt i muffinsformen.

Ställ muffinsformen på gallret och rök med körsbärsträ i 1 1/2 timme.

Jag brukar köra fyra chunks under den tiden.

Efter en och en halv timme. Ta ur muffinsformen och vänd på låren så att skinnet är uppåt. Ställ tillbaka och rök ytterligare 1/2 timme med två chunks till.

Medan den sista rökningen går starta en halv chimney till. Jag brukar ta 25 briketter. Häll de tända briketterna på ena sidan i en klotgrill som set up för indirekt grillning.

Häll upp glaze’n i en lämplig skål där låren går att doppa i.

Jag använder min egen hemliga glaze som innehåller bourbon, maple syrup, dijon senap, soja, chipotle paste, hot sås mm.

När låren har gått totalt 2 timmar på röken och briketterna är tända på grillen som håller ca 200-225 grader, doppa sedan låren i glazen och lägg dem med

skinnet nedåt en bit ifrån glöden för indirekt grillning.

Lägg på locket och grilla 5 minuter med locket på.

Ta sen upp låren och doppa dem en gång till i glazen. 

Lägg tillbaka med skinnet uppåt. Grilla indirekt 5 minuter till under lock.

Ta av och låt låren vila i tio minuter. Enjoy😁😁😁

Louisiana Mac & Cheese

Världens godaste Mac & Cheese!!!

Ingredients

250g Okokta Makaroner

3 Tbsp Smör

3 Tbsp Mjöl

3 dl Mjölk

2 dl Vispgrädde

2 tsp Lökpulver

2 tsp Salt

1 tsp Vitpeppar

1 tsp Vitlökspulver

1 Cup Cheddar  Ost riven

½ Cup Taleggio Ost riven

½ Cup Parmesan riven

300g Cajun kryddad Kyckling. Grillad

400g Andouille Korv (jag röker Bratwurst och använder)

2 Schalottenlök hackad

Ugn 200c. Koka pastan

Hacka Kyckling och korv. Blanda med löken.

Stek mjölet i smöret och gör en roux tills den blir hasselnötsbrun.

Häll i mjölk och grädde under omrörning. När såsen är tjock ha i osten.

Ta en stor skål och blanda allt. Häll i ungsform och baka i ugnen ca 35-40 minuter

Vegetariska Grillspett

Såå länge jag har velat göra något som förmedlar de BBQ smaker jag känner till mina Vänner Johanna & Pontus. Efter mycket testande tycker jag att jag nått målet. Hittade en produkt som heter ”File bitar” av Hälsans Kök som består av Sojaprotein och som tar åt sig smaker väldigt bra och går att röka. Små bitar som känns som och smakar Kyckling.

Lade dem i en krydd-olja 24 timmar, satte på spett, rökte med Hickory & Körsbärsträ. Oj vad gott det blev!!!

Gjorde 4 spett till två personer, båda gick åt på nolltid. Pröva att göra, de är sååå enkla men lovar att dina Vegetarianska Vänner kommer att tacka dig!

Vilka smaker!!!

Ingredienser

Soyaprotein ”Filebitar” (Hälsans Kök, se bild)

1/2 dl Rapsolja

3 tsk Av din godaste Rub. Vår bästa var vår egen BBQ rub baserad på malen Ancho Peppar, Paprika, Lökpulver, Vitlökspulver.

1/2 tsk Flingsalt

Blanda olja, salt och kryddor så att saltet löser sig.

Marinera Filebitarna i oljan 24 timmar kyl.

Sätt Filebitarna på spett. Vi varvade BBQ rub marinerade med Röd Paprika bitar och Fajita marinerade med Grön Paprika bitar och Gul Lök.

Dra igång grillen. Jag kör på min 57cm Weber. 20 Weberbriketter. Röklåda med spån Hickory & Körsbär

Kör på 200 grader indirekt (vid sidan om glöden) ca 10 min på varje sida om grillspettet under lock.

Ta upp och ät Omedelbart!!! Ingen väntan. Njut av en bra konsistens, en supergod smak och en rökighet som kommer nära vårt cu’ade kött!!!

Let them taste smoke!!!

Hemmagjord Halloumi. Enklare än du tror!

Är det svårt att göra sin egen ost? Nää faktiskt inte. Pröva själv det är enklare än man tror.

Ingredienser

4 Liter Opasteuriserad Mjölk

2 tsk Ostlöpe (finns på apoteket, och har sett på COOP)

50g Himalaya Salt eller Flingsalt

1 Liter kallt Vatten

En stor kastrull som rymmer 6 liter

En Stor Skål som rymmer ett Durkslag

En bra sticktermometer !!!

En Ostform med hål och lock (vi gjorde vår egen av en plastlåda från ICA Borrade några hål i den bara)

Ostduk/Silduk

Durkslag

Hålslev

Häll mjölken i kastrullen. Värm på medeltemp (7:an) till 35 grader.

När 35 grader ha i ostlöpen, rör om och sätt på lock. Dra ner värmen till lägsta (1:an) och låt stå så 45 minuter.

Efter 45 min kolla att massan ska ha släppt från kanterna. Skär massan till småbitar med en vass kniv i kastrullen.

Efter att massan är i bitar öka värmen och ta upp innehållet i kastrullen till 40 grader. Ha den på 40 grader i 20 minuter. Rör om då och då.

Sätt Durkslaget i Skålen. Lägg Ostduken i Durkslaget. Lyft över Ostmassa till Durkslaget med en Hålslev lite i taget tills all Ostmassa ligger och rinner av. Låt stå och rinna av i 15 minuter.

Flytta över Ostmassan till Ostformen och lägg en tyngd ovanpå. Vi ställde en gjutjärnskastrull ovanpå för tyngd. Låt stå så i 3 timmar i rumstemperatur därefter vänder du Ostmassan och låt det stå under press 3 timmar till.

Värm sedan Vasslan ( det som är kvar i kastrullen) till 85 grader. Lägg i Ostklumpen i Vasslan i Kastrullen och låt den ligga där i 30 minuter eller tills den flyter upp till ytan. Se till att det är 85 grader hela tiden. (det är det här som gör osten så gnisslig)

Ta sedan upp Osten och låt den rinna av på galler i 45 minuter. Vänd den då och då så den torkar jämt.

Blanda Himalaya eller Flingsaltet med 1 Liter kallt Vatten så det löser upp sig.

Lägg osten i en lämplig behållare. Häll på Saltvattnet och låt stå så i kyl i 5 dagar.

Ta upp och njut. Stek den eller ät den som den är. Den är godare än den köpta!!!

Pork Belly Burnt Ends

Pork Belly Burnt Ends Burnt Ends är en ”bbqklassiker”.

I vanliga fall brukar det vara bitar av Brisket från den delen som legat närmast värmen och därför blivit lite brända av hettan. Lite brända heter ju numera karameliserade vilket egentligen betyder ”smakar-lite-mer”.

För de som inte har en Brisket med brända ändar går det alldeles utmärkt att göra en supergod motsvarighet i fläsk istället. Man tar bara en Fläsksida, skär i bitar, cu’ar med rökträ åsså blir det precis lika gott.

Följ bara receptet nedan så får du så himla goda små Fläsk-burnt-ends som kommer att bli uppätna fort!

Ingredienser

Fläsksida (sidfläsk)

BBQ Rub

Flingsalt

Rökved (jag kör körsbär & hickory)

Aluminiumform och folie

50g Smör smält

1 dl BBQ Sås of your choice

1 Msk Honung flytande

Skär Fläsket i mindre bitar runt 1-2 cm stora. Skär sedan bort svålen på varje bit Blanda bitarna med Salt och BBQ rub. Lägg i kylen 24-48 timmar

Kör igång smokern på 125 grader.

Jag använder min WSM

Lägg på Fläskbitarna. Jag har ett nät som jag lägger dem på

Rök med bitar av Körsbär och Hickory i 2 timmar (vi köper bästa träet på www.americanstuff.se)

Under tiden blanda Smöret, BBQ såsen och Honungen

Efter 2 timmar, ta av bitarna och lägg i folieformen, häll över såsen och blanda runt. Sätt över folie så det blir tätt.

Lägg tillbaka på smokern och kör utan rök i 1 timme.

Efter en timme ta upp dem ur formen och lägg tillbaka på smokern och kör ytterligare 10 -20 minuter för att krispa upp lite.

Ta upp och njut av dina egna Pork Belly Burnt Ends. Jag lovar att de kommer att gå åt fort!!!

Buffalo Kycklingspett

En av mina favoriter är Buffalo Vingar. Kycklingvingar med en sås på en blandning av Hot Sås och Smör (och en nypa socker).

Problemet är bara att det är svårt att få tag på kycklingvingar ibland och just denna dagen fanns det inte kycklingvingar på var sig ICA eller COOP. Då kom jag på den briljanta iden att man borde ju kunna använda benfria Kyckling lår istället, och skära dem i lagom stora bitar (typ halverade), marinera i Buffalo marinad och sedan sätta på grillspett.

För att få dit extra smak varvade jag kycklingen med Röd Paprika för sötmans skull. Serverade dem traditionellt som i Buffalo New York med en hemgjord Blue Cheese Dressing.

Kombinationen av den starka marinaden och den svala dressingen är fantastisk.

Blev så gott att Farmer Girl tyckte det var de godaste grillspetten hon någonsin ätit. Så föddes ”Buffalo Chicken On a Stick”. (Lånat av Jeff Dunham)

Pröva själv. Jätteenkelt men ännu godare än Buffalo Kyckling Vingar!!!

Ingredienser

Kyckling Lår Benfria och utan Skinn Delade i lagom bitar för grillspett

Röd Paprika urtagen och i bitar

Marinad

1 dl Smör Smält

1 dl Hot Sauce (Jag använder Cholula, Franks eller Tabasco)

3 Msk Strösocker

2 Msk Vitvinsvinäger

2 tsk Worchestershire Sås

½ tsk Paprika pulver

½ tsk Cayenne peppar

Blue Cheese Dressing

125g Blue Cheese (Jag använder St:Augur)

2dl Creme Fraiche

1/2 dl (70g) Majonäs

1 Vitlöksklyfta Pressad

1 Msk Lemon Juice

2 Msk Grädde

½ tsk Salt

Blanda allt till marinaden och häll över kycklingbitarna och lägg i kyl 24 timmar

Ta ut och sätt upp på grillspett tillsammans med Paprika bitarna. (Inte för långa spett, de ska rymmas på ena halvan av grillen under lock)

Sätt igång en klotgrill med 25 briketter på ena sidan av grillen för indirekt grillning.

Lägg kycklingspetten på den svala sidan av grillen och lägg på locket med ventilerna öppna på den sidan som spetten ligger.

Vänta tills grillen kommer upp i 200 grader. När den är 200 grader börja ta tid.

Kör så i 20 minuter.

Efter 20 minuter vänd på spetten och lägg på locket och kör i ytterligare 20 minuter.

Ta upp och låt vila i 5 minuter. Blanda till Blue Cheese Dressingen och häll över Buffalo Spetten.

Njut av kombinationen av Kyckling, Hot Sås och Blue Cheese.

A marriage made in heaven..........On A Stick!!!

 

Jerk Fläskfile

Jerk from Jamaica är på något sätt den ursprungliga BBQ’n och så otroligt smakrikt och gott.

Ordet Jerk finns många olika förklaringar till ursprunget. Charqui är ett ord från Inka indianerna (betyder torkat kött) som kan ha varit upphov till Jerk, ett annat är att man helt enkelt ”Jerked” köttet genom att dra isär det i mindre bitar, som med Pulled Pork.

För mig betyder Jerk smak. Massor med smak! Kryddblandningar varierar men en gemensam krydda ingår alltid i Jerk rub: Allspice eller det vi kallar Kryddpeppar.

Allspice är ett bra ord för Kryddpeppar smakar väldigt mycket och med inslag av Svartpeppar, Kanel och Ingefära. Jag blandar min egen Jerk Krydda som innehåller följande: Kryddpeppar, Lökpulver, Timjan, Chilipulver, Spiskummin, Svartpeppar, Vitlökspulver, Ljus Muscovadosocker, Lagerblad malda, Gurkmeja, Cayennepeppar.

Pröva och mixa din egen Jerk Rub. Det är enklare än du tror och blir så mycket godare än den köpta.

När man cu’ar Jerk är det lite annorlunda än vanligt. Traditionellt använder man Pork Shoulder, dvs samma kött som till Pulled Pork. Grejen är att för att få den riktiga grillytan på köttet kör man det en del ovanför direkt värme.

Därför brukar man snitta köttet på över och undersida med varannat snitt så man kan dra ut köttet som ett dragspel ungefär. Sen cua indirekt först till nästan klart och sen direkt över elden för den där krispiga goda ” karamellisering” som det heter numera. Bränt hette det när jag var ung😁. Om du vill pröva något nytt på grillen i sommar, pröva min Jerk Pork med Fläskfile. Går alldeles utmärkt att cua på en vanlig klotgrill med indirekt värme. Ge grillfesten och kamraterna en ny favorit. Jamaica Jerk Pork!!!

Ingredienser

Fläskfile, snittad på båda sidor så det går att dra ut som ett dragspel (se bild)

1,2 Liter kallt Vatten

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

Jerk Rub Röklåda laddad med bra Rökspån. Jag använde Körsbär.

Blanda Vatten, Salt och Socker tills allt löst sig.

Lägg Fläskfilen i plastbytta och häll på saltlagen Låt stå i kyl 24-48 timmar

Ta ut. Torka av. Klappa in Jerk Rub’en ordentligt i alla snitt och överallt

Låt stå i kyl 24-48 timmar. Ta ut och pensla med matolja.

Dra igång en klotgrill med 25 briketter lagda på ena sidan för indirekt grillning.

När briketterna går bra lägg på röklådan på briketterna.

Lägg på gallret och lägg Fläskfilen så att den inte är direkt över briketterna utan åt sidan.

Lägg på locket så den helt öppna ventilen är ovanför köttet.

Vänta tills värmen kommer upp till 180. Börja sen räkna 15 min.

Efter 15 min på 180, vänd på Filebitarna. Börja räkna 15 minuter igen.

När tiden gått ta av locket och lägg Filebitarna rakt ovan glöden och stek på dem så mycket du vill. De ska inte bli svarta med lite krispiga.

Ta sen av och låt vila 5 minuter.

Sätt på lite Reggae, servera och njut av nåt av det godaste from di Islands

Mon!! Irie, Irie!!! 

Pulled Chicken Quesadillas

Tänkte att det måste gå och göra Pulled Chicken precis som Pulled Pork och det gjorde det. Tog av skinnet och lade kycklingarna i saltlag så att de inte skulle bli torra och körde dem sen i röken med lite körsbärsträ och avslutade i röken men svepta i alu-folie upp till 98 grader innertemperatur.

Det blev ett jättegott aningen rökt kött men absolut inte torrt som är risken med kyckling. Passade så utmärkt att göra Quesadillas på så jag bara blandade kycklingköttet med lite hackad gul lök, tomatsalsa och lade i tortillas med riven cheddar överst och underst. Vek ihop tortillan som en halvmåne och stekte i panna på medium värme tills osten smälte.

Hade veckans godaste matlåda till jobbet.

Ingredienser

Kyckling med skinnet avtaget

1,2 Liter Vatten kallt

½ dl Salt

½ dl Strösocker

BBQ Rub

Gul Lök finhackad

Tomatsalsa

Lagrad Cheddar riven

Vete Tortillas

Blanda vatten, salt och socker i en tillbringare tills det har löst sig helt. Häll över kycklingen och ställ i kylen 24 timmar (inte längre).

Ta ut och torka av. Klappa in BBQ ruben överallt och lägg i kyl igen i 24-48 timmar.

Kör igång rök eller smoker till 125 grader. Sätt termometer i kycklingen.

BBQ’a kycklingen med valfritt rökträ till 70 graders innertemperatur.

Låt termometern vara kvar i köttet och svep kycklingen i två lager aluminiumfolie. Lägg tillbaka i röken/smokern. Cu’a till 98 grader innertemperatur.

Ta ur och låt vila 1 timme. Dra isär köttet som lossnar lätt.

Grovhacka och blanda köttet med Gul Lök och Tomatsalsa.

Lägg ett lager ost på ena halvan av tortillan. Lägg på kycklingblandningen. Lägg på ett lager ost till.

Stek i medium varm panna till den får färg på undersidan. Vänd och stek andra sidan tills den fått färg och osten har smält.

Låt svalna en liten stund och njut av en nästan syndigt god Kyckling Quesadilla

Cowboy Beans

Det är fantastiskt vad mycket man kan göra med en smoker!

Inte bara BBQ’a kött, fågel och fisk, man kan också ge andra matvaror en low & slow behandling med rök. Ta baked beans t.ex eller ”Cowboy Beans” som de också kallas. Förmodligen kallas de så eftersom kofösare kokade bönor över en öppen eld en gång i tiden och röken från elden gav bönorna en extra touch.

Det är lätt att få samma touch med en smoker och en liten gryta. Smaken av en god baked bean gryta med touch of smoke är fantastisk och kompletterar Q’at kött eller burgare väldigt bra. Praktiskt också att man kan köra grytan i smokern samtidigt som köttet.

Pröva det här receptet och jag lovar att du aldrig kommer att köpa baked beans på burk efter detta!

Ingredienser:

1 Gul Lök hackad

4 Vitlöksklyftor hackade

2 x 125g Bacon i små bitar

500g Pinto Bönor torkade (Behöver inte blötas i vatten)

14 dl Vatten

2,5 dl BBQ sås

1 dl Ljust Muscovado socker

2 Msk Yellow American Mustard

1 Msk Hot Sås (jag använder Cholula)

½ dl Bourbon

4 Msk Ancho Chili Powder

2 tsk Salt

Stek på spisen bacon, lök och vitlök i en gryta som lämpar sig för att ställa in i en smoker.

Ha i bönor och vatten och låt det precis bara sjuda lätt.

Kör så på låg värme utan lock i 1 ½ timme.

Efter 1 ½ timme blanda BBQ sås, socker, mustard, hot sås och salt i en skål. Rör ner blandningen i bönorna och rör om ordentligt. Ta av från spisen. Smaka av om det behövs mera salt.

Dra igång smokern på 135-150 grader.

Ställ grytan utan lock i smokern och kör med 4 chunks Körsbärsträ i 1 timme.

Rör om och smaka av om du vill ha mera röksmak. I så fall lägg på ett par chunks Körsbärsträ till och kör ytterligare 30 minuter.

Njut sedan av en riktigt Cowboygryta !

New York Pastrami

New York Pastrami är nåt av det godaste man kan göra med nötkött. Salt, rökt, kryddigt nötkött som smälter i munnen. Upplevs bäst hos Katz delicatessen i New York City Lower East side, (läs vår blogg),  men jag har försökt att komma så nära som möjligt. Enligt Katz själva så lägger de köttet i saltlag i 3 veckor, sen röker man det 3 dagar, sen ångar man det 3 timmar. Jag har försökt korta ner det lite grann men detta är definitivt ett recept för entusiaster.

Ingredienser

Nötbog ca 1 kg

1 Liter vatten kallt

13 g Nitritsalt

1/2 dl Salt

1/2 dl Strösocker

Injeceringsspruta

Cocktailtandpetare

3 Msk Korianderfrön, krossade

3 Msk Svartpepper krossad

Rökträ Körsbär 4 Stora bitar

Alufolie

Bambu steamer 

Börja med att blanda till saltlagen med nitritsalt, salt och socker.

Sätt i cocktailtandpetaren på den ledd du tänker skiva upp köttet när det är färdigt, dvs på tvärs mot fibrerna.

När lagen klarnat häll över nötbogen.

Fyll injeceringssprutan och försök sätta så många ”skott” som möjligt. Låt köttet ligga i saltlagen i kyl en vecka.

Ta upp ock torka av.

Blanda koriandern med svartpepparn och klappa in runt hela köttbiten. Lägg i folie i kyl 48 timmar.

Starta röken och kör på 115 grader ( jag kör denna i min Weber Water Smoker)

Sätt i termometer i köttet. Lägg på köttet och rök med körsbärs träet till en 

innertemperatur på 65 grader. Tar ca 2 timmar.

Ta av och svep i folie och lägg att vila en timma, gärna i en cooler.

Ta inte ur termometern!

Fyll en gryta med vatten. Koka upp så det sjuder. Lägg köttbiten i bambusteamern, lägg på locket, sätt steamern på grytan och steama upp till innertemperatur 95 grader. Tar ca 2 - 3 timmar men kom ihåg, det är en bit nötkött och de kan trilskas ibland, dvs kan ta längre tid.

Skiva upp köttet i tunna skivor och servera på rågsiktsbröd med senap.

Nästan, som hos Katz 😉😉

BBQed Chicken

Vad är godare än hem bbqad saftig välkryddad kyckling med lite röksmak?

Ingredienser:

Färsk kyckling med ryggbenet borttaget delad i fyra delar lår och bröst

Saltlag av 1,2 liter kallt vatten, 1/2 dl salt, 1/2 dl strösocker

BBQ rub

Blanda saltlagen så den är helt klar

Lägg kycklingen i lagen i kyl i 24 timmar

Ta fram. Torka av. Krydda med ruben. Lägg i kyl några timmar

Dra igång smokern till 130 grader. Sätt termometer i en bröstdel

Lägg lårdelarna närmast bränsledelen och bröstdelarna efter låren. På det sättet får låren mera värme och blir klara samtidigt med brösten

Rök med fyra bitar körsbärsträ och sen två bitar hickory tills bröstbitarna kommer upp till 75 grader innertemperatur

Tar ca 3 - 3 1/2 timme

Låt vila 20 minuter innan servering. Den lilla röda rand som kan ses under skinnet beror på rökningen och är helt ofarlig

 

 

Reuben Sandwich

Låt oss först göra en sak helt klar. Det uttalas Ruuuuuuben Sandwich enligt alla dictionaries, inte Råjben 😁. Vi är ju väldigt förtjusta i New York City och deras Delis och har njutit av underbart kött på både Carnegie och Katz. Båda gör (eller Carnegie gjorde) väldigt goda Reuben Sandwiches med så mycket kött på att man fick ta med sig hälften hem i påse. Anyway en Reuben är ett utmärkt sätt att äta upp Brisket på och ge det lite mera smak. Gör först en god Brisket, sätt sen ihop en Reuben. Du kommer inte att ångra dig🥪🥪🥪

Läs vår blogg för lite historia bakom mackan😉

Ingredienser

Rågbröd (gärna hembakat i jäskorg)

Russian dressing (recept kommer strax)

Brisket (BBQ'ad Oxbringa)

Swiss Cheese ( vi använder färdigskivad emmenthaler, men du kan ju ysta🧀)

Surkål

Russian Dressing

1dl Majonäs

2 Msk Ketchup

1 tsk Worchester sås

1 tsk Riven Pepparrot

Nypa Svartpeppar

NypaCayenne

NypaSalt

Bred dressing på båda brödskivorna

På den understa lägg på skivor av brisket. Gärna precis rökt och varm

Lägg på osten

Lägg på surkålen

Bred russian dressing på den övre brödskivan och lägg ovanpå alltihop

Servera gärna med fries om du orkar🍟

Njut av en enorm, jättegod macka där alla smaker kompletterar varandra😋😋😋

BBQ’ad Flankstek

Flankstek är något vi tycker är jättegott gärna till sallad på sommaren och i vanliga fall brukar jag grilla den på klotgrillen. Idag hade vi en rejäl bit och det slog mig, varför skulle inte en tunnare bit kött också bli godare av ”low&slow” precis som allt annat kött?

Så vi testade. Körde den på smokern med hickory i 135 grader. Tog tre timmar men åh så gott. Så där smälter i munnen och mycket saftigare än på grillen. Kommer alltid att bbqa flankstek i framtiden. Prova själv! 😋😋😋

Ingredienser:

Flankstek ca 1 kg

Flingsalt

Fajitakrydda (jag kör min egen, koreansk chili ( gochu-garu), rökt paprika, vitlökspulver etc.

4 Chunks Hickory rökträ

1 Stor Tandpetare

Börja med att sätta i tandpetaren på den ledd du sedan ska skiva köttet. Det är lättare att se var fibrerna går när köttet inte är tillagat. Kom ihåg att du ska skiva  helt åt andra hållet mot fibrerna, annars blir det segt.

Krydda med flingsalt och fajitakrydda

Dra igång smokern för tre timmars bbq

Sätt termometer i flanksteken och lägg på.

Kör 2 chunks hickory första halvtimmen sen de andra två så det håller rök i en timma.

Kör tills innertemperaturen är 62 grader. Tar ca 3 timmar.

Ta av och låt vila i 15 minuter

Skiva upp tunna skivor skurna tvärsemot fibrerna.

Njut av den godaste flankstek du har ätit😋😋😋