Räkna Briketter

Hur man får rätt och stabil temperatur i sin Smoker eller Grill

Enda anledningen till att jag använder briketter är att jag inte kan få tag på bra Ekträ i Torshälla men också... därför att det är det enklaste sättet att komma upp i rätt temperatur och bibehålla den

Tänk dig ratten/vredet på spisen hemma, du vet från 1 till 9, som du använder för att få korrekt värme på spisen. Tänk nu att antalet briketter är detsamma som inställningen du gör på spisen.

Antalet briketter kommer att ge en viss temperatur.

Flera briketter = Varmare. Färre briketter = svalare !!!

När jag vill ha min WSM 47 på en temperatur på 120c så tänder jag 34 Weber briketter + 20 ”Minion”.

Ok vad är då Minion? Minion kommer från Jim Minion som kom på den briljanta ideen att man kan använda redan tända briketter för att tända briketter som inte är tända och på det sättet hålla glöden vid liv.

Så det jag gör är att räkna briketter och fylla min Brikettändare med 34 otända Weber briketter. Jag tänder dem på botten av min WSM. Sen när de har tänt ordentligt sprider jag 20 otända briketter rund om tändaren och häller sedan de tända briketterna över de andra och ser till att alla nuddar varandra så att de tända kan tända de otända. På det sättet får jag 120c stadigt i över fyra timmar.

I min Weber 57cm Grill kör jag med 20 Weber briketter för att få 175c och 25 Weber briketter för att få 200c, i två timmar under lock.

När jag kör min Offset Smoker börjar jag med att lägga 20 otända Weber briketter i fireboxen, sen häller jag över en full tändare med tända briketter över de otända. Efter 2 timmar häller jag över en till full tändare med tända briketter osv.

Så räkna!!! Ställ in din önskade temperatur genom att Räkna Briketter!!!

Grilltermometrar

Något av det viktigaste när man Barbecue, Röker eller Grillar är att få till exakt rätt innertemperatur i köttet, fisken eller grönsaken som du tillagar. Det måste ju vara rätt tillagat från ett hälsoperspektiv så man inte blir sjuk av att äta det men också ger ju den perfekta innertemperaturen den perfekta måltiden.

Det finns bara ett sätt att få till det och det är att använda en Grilltermometer. Jag har flera stycken och köper minst en till varje år. Fick faktiskt en Weber iGrill i 60-års present som funkar superbra och där jag kan följa tillagningen i min iPhone. Men det finns många billigare som också är bra.

Var bara noggrann hur du sätter den i köttet. Sätt alltid givaren i den tjockaste delen av biten. I Kyckling sätter jag alltid givaren i bröstet. Vet att många säger man ska sätta den i låret men jag får bäst resultat när jag sätter den i den tjockaste delen av bröstet.

Jag använder en Grilltermometer för att göra Lax, Flankstek och allt annat. Se bara till att du har några extra batterier ifall de tar slut och att kabeln till givaren är så utsträckt och slät som möjligt!

Rib-Rack för Bästa Revbensspjällen

Ja jag vet många lägger bara ett helt Revbensspjäll rack på Smokern. En del har ju Smokers som är lika stora som mitt hus och får plats med många Ribs.

Jag har prövat det men kommit fram till att uppdelade Revbensspjäll är både lättare att hantera och smakar bättre eftersom det är mera köttyta exponerad i Smokern

När du förbereder Ribsen är det viktigt att ta bort hinnan på baksidan. Varför? Jo för att den hinnan kommer att hindra smak från kryddorna att penetrera köttet.

Det kan vara lite svårt att få grepp och dra av hinnan men det är mycket lättare om man har delat upp Revbensspjället i mindre bitar. Jag delar mina i tre eller fyra delar, beroende på hur stora de är. Så dela upp spjället och sen dra av hinnan! Mycket lättare!

För de klassiska 3-2-1 Ribsen delar jag Ribsen, sätter dem i ett Broil-King Rib-Rack och sätter sen Rib-Racket i en Weber 6416 folieform. Broil-King Racken passar perfekt i folieformen.

Sedan efter 3 timmar lyfter jag bara ut hela grejen. Tar ur Ribsen från Racket och lägger dem i folieformen. Täcker tätt, tätt med aluminiumfolie och lägger tillbaka i Smokern.

Efter 2 timmar tar jag ur folieformen, penslar Ribsen med Glaze. Sätter tillbaka dem i Rib-Racket igen och ställer tillbaka i Smokern för den sista timmen.

Blir perfekta varje gång, är så enkelt att hantera och röksmaken från de skurna sidorna smakar fantastiskt gott!!!

Tajming

Eller som jag, använd ett Stoppur

Ja, ja jag vet att det finns en tajmer i min smartphone, jag använder den bara inte!

”Tajming är allt” vet jag som gammal Trader och tajming är viktig i BBQ och Grillning. Om du inte har kontroll av tiden har du ingen koll på när köttet är klart.

Jag använder några Stoppur och de är så bra! Mina Jerk Kycklingbitar jag kör på Grillen ska gå exakt 8 minuter per sida och min Pulled Pork tar oftast 4 timmar. Helt olika tider men det är så viktigt att veta när maten är klar.

Var smart. Köp ett par Stoppur och använd dem!!!

Cheers!!!

Det är aldrig fel med en Kall Öl !!!

Man måste bara ha en ölflaske öppnare i sin BBQ hörna.

(Jag har också en Bilpapperskorg på baksidan av BBQbordet

som jag lägger kapsylerna i.)

Cheers!!!

Laxröknings Tips!!!

När jag började röka Lax upptäckte jag problem med att lyfta min Lax som legat i saltlag och var hal som en ål och få den till Smokern. Bitarna var helt enkelt väldigt glatta och hala att hantera.

Lösningen var enkel: Använd Bakplåtspapper

Så det jag gör är att jag klipper en bit Bakplåtspapper med samma bredd som Laxbiten men låter den vara för lång så har jag något att hålla i. Sen lyfter jag Laxbiten i papperet över till Smokern och röker den med papper och allt.

Låter den alltså ligga i Smokern på papperet. Lyfter sedan ut biten genom att hålla i papperet igen.

Laxbiten kommer att få lika mycket rök som utan papperet men blir så mycket enklare att hantera!

Handtag

När jag hade skruvat ihop min Offset Smoker upptäckte jag att Handtagen var gjorda av billigt trä som inte blir så kul att ta i efter ett tag.

Så jag kollade runt hur jag kunde göra detta lite bättre och hittade Plastremsor klibbiga gjorda för att sätta runt handtagen på Tennis Racket eller Squash Racket.

Perfekt!!!

Självhäftande.

Svarta och mycket skönare att hålla i när man öppnar och stänger Smokern!!!

Kycklingbens-Rack

Mina Barnbarn älskar grillade Kycklingben. De är enkla att göra och är uppskattade av alla åldrar och perfekta som Party Mat!

Så jag skaffade ett Kycklingbens-Rack. Det är bara en platt plåtskiva med hål för benen i men de gör Kycklingben så lätt att göra och hantera.

Lägg bara Kycklingbenen i saltlag och/eller krydda.

Sätt dem sen i Kycklingbens-Racken och ställ alltihop i Smokern.

Kycklingbenen kommer att bli jättegoda och så himla enkla att hantera när de sitter i Kycklingbens-Racken!

Marinadspruta

Jag lägger mycket av mitt Kött och Fisk i saltlag innan tillagning. Köttet blir alltid saftigare av det.

Ibland sätter jag igång saltlagen genom att injecera den med en Marinadspruta. Jag lovar, din Pulled Pork blir såå mycket godare om du prövar detta.

Se mitt recept för Pulled Pork, där både sprutar jag in marinad och låter köttet också ligga i saltlagen några dagar i kylen

Det som händer kallas ”Osmos” (nä du får googla på det) som gör att smakerna verkligen flödar genom köttet för maximal smak.

Testa! Lovar att du kommer att gilla det!

Mixa Din Egen Kryddblandning

De kryddblandningar vi köper i affären är oftast rena bluffen. De innehåller mest Salt (som är billigare än kryddor) och smakförstärkare som Monosodium Glutamat och diverse andra E-nummer.

Sen tror hjärnan att det är gott för att det smakar salt men egentligen är inte salt en ”smak”. Jag blandar alltid mina egna kryddblandningar. Köper bra kryddor. Mixar i en skål med en visp.

Jag VET att mina inte innehåller salt, msg eller e-nummer utan är bara Bra Goda Kryddor! Saltar gör man vid tillagningen!

Jag börjar med att bestämma vilken blandning jag vill göra? BBQ? Taco? Fajita? Jerk? Sedan Googlar jag fram minst sex olika recept på nätet. Räknar fram ett ”average” på kryddorna. Blandar till detta och sen lägger till tsk för tsk till jag tycker det är perfekt!

Smaka av! Lägg till (kom ihåg lite i taget, du kan inte ta bort, bara lägga till!)

Skriv under tiden ner exakt hur mycket av varje krydda så du vet sedan hur du gjorde den.

Om du prövar så lovar jag att din egen Kryddblandning kommer att vara mycket godare än de köpta. Åsså är det kul att ta en kall öl och blanda kryddor!

Rökning på Grillen

Att Röka på Grillen är lättare än du tror men för att få ett bra resultat finns några saker att tänka på. Så här röker jag på min Weber 57cm Grill (se bild)

Häll de tända briketterna i ena sidan av Grillen. (briketthållare hjälper)

Lägg en Röklåda fylld med Rökspån (torra) ovanpå de tända briketterna

Lägg köttet på den helt andra sidan från briketterna

Lägg på locket med lock-ventilerna helt öppna och så att ventilerna ligger rakt ovanför köttet.

På det sättet kommer värmen och röken att gå direkt över köttet på sin väg ut och du får en fin rökning!

Bästa BBQ Kycklingen, hur gör man?

Balti Stålskål

Det här är ett köksredskap som används i det Indiska och Pakistanska köket men det är perfekt för receptet Kyckling i Stålskål från bland annat Myron Mixon. Kolla under fliken BBQ recept

Att tillaga Kyckling på det här sättet gör att den blir saftig och väldigt smakrik.

Lägg den i Balti-stålskålen och häll på lite Äppeljuice och resultatet blir fantastiskt! Jag lovar.

Bästa Stålskålen till detta är en Indisk Balti Skål. Precis rätt storlek för en hel kyckling och med två bra handtag för att förflytta den!

Jag fick tag på min på nätet på Amazon och jag säljer den inte för några pengar!!!

Pigtail Flipper

En jättebra BBQ pryl som jag måste tipsa om.

Jag fick min från www.americanstuff.se och den är helt suverän! Bara haka på och flippa.

Från små till stora köttbitar. Bättre kontroll än med en Grilltång.

Kolla in superbra BBQ grejer på www.americanstuff.se och sök efter Pigtail!

Den är helt suverän!!!

Köttkrokar

När man röker Sidfläsk till Bacon behöver man verkligen några bra Köttkrokar och en ställning så att de hänger fritt i Smokern och får på sig så mycket rök som möjligt.

Jag hittade mina Köttkrokar på Amazon. Sen köpte jag en bra Stålställning från Weber för att hänga dem i min WSM.

Blir perfekta Bacon varje gång!!!

Termometrar igen!!!

Man kan helt enkelt inte få tillräckligt med termometrar.

De termometrar som sitter på din Smoker eller Grill visar sällan rätt temperatur och sitter oftast på helt fel ställe. På min Offset Smoker t.ex sitter termometern långt bak och ovanpå Smokern. Jag vill ha en termometer där köttet ligger.

Så vad gör man då? Jo då skaffar man en ny, bättre termometer och sätter den på rätt ställe.

Jag har köpt nya termometrar från www.americanstuff.se och satt på alla mina Smokers. De har en as-cool ManLaw termometer som dessutom är självlysande när det blir mörkt! Men framförallt den visar rätt temperatur och jag har monterat den där köttet ligger och har örnkoll på temperaturen.

Till min Weber 57cm Grill har jag en liten Outdoor termometer som jag satt i ett av ventilationshålen. Ger bättre temp än original termometern.

All you need to do is drill a hole!!!!

Röklåda

En Röklåda är nödvändig för att få god smak på maten.

När jag gör Jerk Chicken, Fajita Chicken, Flankstek och en massa annat på min Weber 57cm så lägger jag alltid på en Röklåda med Rökspån ovanpå briketterna.

Ibland med Pecan Rökspån när jag röker Röda Jalapenos till Chipotle, ibland med Hickory Rökspån när jag kör en bra Burger. Så enkelt men ger så mycket smak!

Men glöm det där en del säger att man ska blötlägga Rökspån eller Rökträ innan. Det behövs inte och gör faktiskt att träet ger ifrån sig rök som inte är särskilt god och heller inte hälsosam.

Trä och Vatten är Aldrig en bra kombination!!! Använd alltid torrt Rökträ eller spån. Det gör en stor skillnad!!!

Snälla! Lägg aldrig trä i blöt något mer!!!

Muffins form för Kycklinglår!!!

Du måste testa receptet med Kycklinglår i Muffinsform. De blir bara så himla saftiga och bra. (Under fliken BBQ Recept)

Cu’ade så här blir Kycklinglåren så himla smakrika och saftiga.

Så skaffa en muffinsform som passar till Smokern.

Se bara till att hålen är så stora att det får plats ett Kycklinglår på ben.

Så fixa en Muffinsform för Bästa Godaste Kycklingen!!!

BBQ Vägg

Ja det här är mitt Happy Place! Här tar jag en öl och slappnar av och mår bra.

Alla BBQ Restauranger jag varit på i USA har alla massor med skyltar på väggarna. Gamla Bilregistrerings skyltar, reklam skyltar, Sportskyltar för olika lag.

Jag ville också ha det som en koppling till BBQ. Jag är väldigt förtjust i Amerikansk College Fotboll (American Football ) Så jag började samla på skyltar för College lagen i det jag kallar ”BBQ Bältet”. Sydstaterna allting öst om Arizona , New Mexico som räknas som Southwest.

Ja saknar fortfarande några och samlar fortfarande. Ge mig gärna tips om ni har!

Kallröknings-Skåp

När man har hållt på och Rökt och Barbecuat ett tag vill man pröva något annat nytt och jag håller på och lär mig Kallrökning, vilket är helt annorlunda från Barbecue.

Det här betyder rökning vid temperaturer som 60c - 80c. Grejen är att Röka utan att tillaga så det är inte kokt när klart. Bara Rökt!

Så jag skaffade ett Landmann Rökskåp som är en Stålkub med en Firebox på botten att ha briketter i för att skapa värmen till Rökträet.

Det jag gör är att tända ordentligt Nio Weber briketter och lägger i Fireboxen. Sen lägger jag försiktigt en stor näve Rökspån ovanpå briketterna. En rejäl näve räcker ungefär 30-40 minuter. Sen lägger jag på en rejäl näve till etc. Det skapar tillräckligt med rök.

Har rökt mycket korv som blir så gott Ta några Bratwurst. Pricka dem med en gaffel.

Rök så här kallt i två timmar och du får fram fantastiska Andouilles!!!

Tandpetartricket

Tack Jeff Phillips för ideen

Jeff är en BBQ Guru som jag lärt mig mycket av från hans uTube filmer och Kokböcker. En person BBQDude gärna hade haft som granne!

När man förbereder kött som Brisket och Flankstek så är det väldigt viktigt att veta åt vilket håll fibrerna går för sen när man ska skära upp köttet så vill man alltid skära 90 grader på tvärs från fibrerna. Annars blir det segt!

Problemet är bara att efter man cu’at köttet är det svårt att se åt vilket håll fibrerna går.

Då kom Jeff på Tandpetartricket!!! Allt man gör är att sätta en Tandpetare i köttet så som man på den ledden sedan ska skiva upp köttet (mot fibrerna) och sätta den innan man cu’ar köttet när det är enklare att se åt vilket håll fibrerna går.

När köttet sen är tillagat så skär bara upp det lika håll som Tandpetaren så blir det perfekt tvärs emot fibrerna!

PS Googla gärna Jeff’s kokbok. Den har en massa bra BBQ recept!!! 

Bästa Grill Handskarna

Jag har prövat så många Grill Handskar.

Tyvärr många helt värdelösa, en del bra på vissa sätt, men har aldrig hittat några som skyddar mig samtidigt som de är smidiga att arbeta i förrän jag hittade dessa Hestra Job och Hestra Winter. De är bra Läder och isolerade.

Vet inte hur många gånger jag har behövt hantera glödande föremål och handskarna har skyddat mig så bra.

Så kolla inte i BBQ affären, kolla i Hantverkarhyllorna för där finns Riktiga Handskar som skyddar händerna!

Rotisserie

Ja jag vet. Det är inte helt nödvändigt men jag måste rekommendera det ialla fall!!!

Du lägger en Kyckling i saltlag och sen kryddar upp den

Sen sätter den i Rotisseriet ca 2 timmar i 150c Grillen och motorn gör allt jobb medan du dricker kalla öl och känner dofterna.

Det är nåt speciellt med att Grilla på Spett !!!

BBQ Cookbooks!!!

Inspiration och ideer behöver man alltid, det är ju därför vi har den här BBQ siten så att vi kan ge er alla ideer. Men var kommer våra ideer ifrån förutom ett evigt testande förstås? Jo från BBQ kokböcker förstås! Här är några tips om varifrån vi hämtar kunskap och inspiration! Read it and enjoy!

Vaccumförslutande maskin

En ”vac-packare” är helt oumbärlig när man ’cuar. Så mycket gott som måste sparas och så lätt. Bara vac-packa, sen lägg i frysen. Saltat. Rökt. Vacpackat. Fryst! Håller sig hur många år som helst. Jag köpte en från OBH Nordica Som inte var dyr och påsarna köper jag på Clas Ohlsson.

Är såå bekvämt att på det sättet packetera och frysa in och sedan ta fram till matlådor och det är lika gott och saftigt som när jag fryste in det!!!